Ισπανία: H Goldman Sachs αγοράζει μαζικά σπίτια και διώχνει τους φτωχούς που μένουν ανεβάζοντας τα ενοίκια!!

ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια/ιδιωτών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs και της Blackstone.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό, οι ενοικιαστές καθησυχάζονταν καθώς του ανέφεραν ότι «τα ενοίκια θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, όπως και οι συμβάσεις ενοικίασης»..
Όμως, καθώς λήγουν τα παλαιά συμβόλαια, δεκάδες άνθρωποι λαμβάνουν πλέον αιτήματα για υψηλότερα ενοίκια, τους προειδοποιούν ότι το ύψος του ενοικίου τους θα αυξηθεί δραματικά, και απειλούνται με έξωση ή μετακομίζουν για να αποφύγουν την στεγαστική ανασφάλεια.
Χιλιάδες φτωχοί Ισπανοί εξαρτούν, πλέον, την στέγασή τους από τη «γενναιοδωρία» των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.
Οι τραπεζίτες βρήκαν ακόμη μία, απόλυτα κατάλληλη ευκαιρία – στόχο: την Ισπανία, με δείκτη νεανικής ανεργίας που υπερβαίνει το 50 τοις εκατό και μία κατεστραμμένη αγορά ακινήτων.
Τα αποτελέσματα της εισόδου της Goldman Sachs και της Blackstone στην αγορά ακινήτων της Ισπανίας δεν άργησαν να φανούν, όπως αποδεικνύει πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Reuters:
Η Jamila Bouzelmat είναι μία από τις φτωχές γυναίκες στην Ισπανία, που η ζωή τους άλλαξε δραματικά από τη νέα κερδοσκοπική κίνηση των αδίστακτων τραπεζιτών:
Η Jamila Bouzelmat είναι μία μητέρα έξι παιδιών που ζει σε ένα διαμέρισμα τεσσάρων υπνοδωματιών στα περίχωρα της Ισπανικής πρωτεύουσας: το διαμέρισμα αγοράσθηκε από κοινού από την Goldman Sachs και από μία Ισπανική εταιρεία.
Η 44χρονη γυναίκα ανέφερε ότι μέχρι και τον Μάρτιο η οικογένειά της πλήρωνε 58 ευρώ τον μήνα για το ενοίκιο, ποσό που είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν από το επίδομα ανεργίας του συζύγου της ύψους 500 ευρώ.
Τον Απρίλιο, όπως δείχνει η κίνηση του τραπεζικού της λογαριασμού, οι νέοι ιδιοκτήτες είχαν «τραβήξει» εντελώς ξαφνικά 436 ευρώ από τον λογαριασμό της.
Η πολύτεκνη μητέρα ανακάλυψε την πληρωμή αυτή, όταν πήγε να πληρώσει έναν λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος:
“Πήγαμε να πάρουμε λεφτά από την τράπεζα και δεν είχε μείνει ούτε ένα cent στον λογαριασμό”, είπε η Bouzelmat. Έλαβε βοήθεια μέσω φιλανθρωπίας για να μπορέσει να ταϊσει τα έξι παιδιά της ηλικίας από 18 μηνών έως και 19 ετών, και πλέον ζει υπό την αγωνία του νέου λογαριασμού του ενοικίου. Η Goldman Sachs αρνήθηκε να σχολιάσει για το γεγονός.
Στα κτήρια που πωλήθηκαν στα funds, το Reuters μίλησε με 40 νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται οι πλέον ευπαθείς κοινωνικά ομάδες της Μαδρίτης: μία άνεργη μόνη μητέρα πέντε παιδιών με μία κόρη με σοβαρή αναπηρία ή έναν ασθενή με HIV με έναν πνεύμονα – τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Και οι δύο έχουν έρθει αντιμέτωποι με το φάσμα της έξωσης, η οποία αποτράπηκε προσωρινώς την τελευταία στιγμή.
Πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι νέοι αγοραστές δρουν παράνομα.. Έχοντας αγοράσει περίπου το 15 τοις εκατό των δημόσιων κοινωνικών κατοικιών της Μαδρίτης, οι νέοι αγοραστές ασκούν απλώς «το δικαίωμα να χρεώνουν με ενοίκια εμπορικής αξίας από τη στιγμή μου τα μειωμένα ενοίκια που έχουν πληρώσει οι ενοικιαστές λήξουν»
Όταν η στεγαστική έκρηξη μετατράπηκε σε στεγαστική φούσκα το 2008, κατέρρευσε ο προϋπολογισμός της Ισπανίας για την στέγαση. Το 2008 ο προϋπολογισμός έφθανε στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και τώρα φθάνει στα 800 εκατομμύρια.. Αυτό το γεγονός οδήγησε τις τοπικές κυβερνήσεις να περικόψουν τις δαπάνες, και να προσβλέπουν σε ιδιωτικοποιήσεις.
Με στόχο να προσελκύσει ξένους επενδυτές, η κυβέρνηση της Μαδρίτης ελαστικοποίησε τους νόμους περί ενοικίασης, καθιστώντας ευκολότερη την έξωση για μη-εξυπηρετούμενα ενοίκια.. Αυτή η κίνηση λειτούργησε: Οι επενδύσεις στην Ισπανική αγορά ακινήτων δωδεκαπλασιάστηκαν πέρυσι φθάνοντας τα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ..
Αυτό εννοούν όταν αναφέρονται σε «επενδύσεις» και «ανάπτυξη»..

πηγη

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ … ΓΕΡΜΑΝΟΙ: “ΤΕΡΜΑ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ. ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ”

Μπαράζ πωλήσεων οδήγησε το ΓΔ κάτω και από τις 900 μονάδες. Πτώση έως 10% για ΕΤΕ, απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Eurobank, ΟΠΑΠ, Alpha, Ελλάκτωρ, Τράπεζα Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Intralot, TΕΝΕΡΓ. Πού αποδίδουν το sell off παράγοντες της αγοράς.
Ήταν στραβό το… κλήμα στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, μπλέκονται κι οι γραμμές σήμερα, με το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης σταθερά στα ύψη, με συνέπεια όλο και κάποιος (ή κάποιοι) ξένος (ξένοι) να προχωρά σε περαιτέρω μείωση της θέσης του ή ακόμη και σε αποχώρηση από την ελληνική αγορά, όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορταζ του το euro2day.gr
Παράγοντες αποδίδουν την αποκαρδιωτική εικόνα του χρηματιστηρίου:
- στη σκιαμαχία των πολιτικών, με συχνές δηλώσεις που μόνο… λάδι στη φωτιά ρίχνουν,
- στη γενικότερη ανησυχία που επανέρχεται στις ξένες αγορές,
- στην εδώ και μία ώρα τούμπα των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Οι ίδιοι αναφέρονται στις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής Andrea Enria, ο οποίος δήλωσε ότι η ιστορία δεν έχει λήξει συμπληρώνοντας πως ακόμη και οι τράπεζες που πέρασαν τα stress tests δεν πρέπει να νιώθουν πολύ ασφαλείς.
Όσον αφορά το γύρισμα των ευρωαγορών ενδεικτικό είναι για τον DΑΧ που από τις 9.146,95 έχει οπισθοχωρήσει έως τις 8.917,33. Κατ΄επανάληψη έχει επισημανθεί η κρισιμότητα της διατήρησης του DAX πάνω από τις 9.100 (στη χειρότερη περίπτωση τις 9.020).
Αυτά στις ευρωαγορές πριν από λίγο, και παρά την απροσδόκητη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη (στις 100,7 μονάδες ο δείκτης).
Εν τω μεταξύ δεν υπάρχει ελληνόγερμανική συμφωνία για περαιτέρω στήριξη, δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, δια στόματος του εκπροσώπου του, Frank Paul Weber.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, Γκ. Χαρδούβελης και Wolfang Schaeuble, συναντήθηκαν χθες, αλλά το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επισημαίνει ότι η συζήτηση δεν ήταν δεσμευτική.
Μάλιστα, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως το γερμανικό υπουργείο διαψεύδει τα δημοσιεύματα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις συνομιλίες.
KATAΡΡΕΥΣΗ
Βαριές οι σημερινές απώλειες καθώς λειτουργεί προσθετικά το βάρος και των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων όπου ο Γενικός Δείκτη υποχώρησε τη Δευτέρα στις 958,69 (-3,29%) και εχθές κατά 2,67% στις 933,11 μονάδες. Βαρίδι ο τραπεζικός κλάδος με τον δείκτη έως 6,95% νωρίτερα και έως 12,95% σε εβδομαδιαία μέτρηση. Πάντως σε διάστημα μηνός, καθώς αύριο είναι η τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου, οι απώλειες του Τραπεζικού Δείκτη (17%) δεν αποκλίνουν σημαντικά από το -15,23% του Γ.Δ., σύγκλιση που δείχνει πως αυτόν τον μήνα υπήρξε ευρύτερο πούλημα θέσεων, σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών της μεγάλης κυρίως κεφαλαιοποίησης.
Άλλωστε στις 25 μετοχές του δείκτη αυτόν τον μήνα έχει γίνει σχεδόν το 95% του μ.ό. ημερήσιων συναλλαγών με τη μερίδα του λέοντος στις τράπεζες. Ωστόσο σημαντικές ρευστοποιήσεις έχουν γίνει και συνεχίζονται σε μετοχές όπως η ΔΕΗ ή των ΓΕΚ-Τέρνα, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot κ.ά.
Η συνεδρίαση, μετά τη βουτιά (από τις 11.05 μέχρι τα χαμηλά ημέρας στις 11.35-11.40) συνεχίζεται πολύ κοντά στην περιοχή των 885 μονάδων με λιγοστές αδύναμες προσπάθειες αντίδρασης, που ως μόνο αποτέλεσμα έχουν το μάζεμα του Γ.Δ. έως το -2,85% και τις 900 μονάδες.
Σταθεροί οι πωλητές στις τράπεζες, επιθετικότερα στην Εθνική που υποχώρησε μέχρι το χαμηλό της 16ης/10 στο 1,80 ευρώ όπου έγιναν κάποιες συντονισμένες κινήσεις στήριξης. Για τη μετοχή της ΕΤΕ, μετά το σημερινό, σχηματίζεται διπλό χαμηλό στο 1,80 ευρώ (στις 16/10 και σήμερα). Το αποθαρρυντικό είναι πως στη μετοχή της ΕΤΕ πραγματοποιείται και σήμερα υψηλός τζίρος σχεδόν το 1/4 του συνολικού. Αυξημένος και στη μετοχή της Πειραιώς που υπό την πίεση νέων πωλήσεων διόρθωσε έως το 1,06 ευρώ.
Με ισχυρό τζίρο και η προσγείωση της Alpha Bank προς το 0,507 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank νωρίτερα διόρθωσε έως το 0,25 ευρώ.
Πρακτικά από τις 4 μετοχές του κλάδου για μία (της ΕΤΕ) νωρίτερα ισοφαρίστηκε το χαμηλό 52 εβδομάδων, ενώ στην περίπτωση των άλλων τριών εμφανείς ήταν οι προσπάθειες να βγουν στηρίξεις.
Τραυματικές απώλειες όμως και για μετοχές εισηγμένων όπως του ΟΠΑΠ που λίγο πριν από τις 12.00 βυθίστηκε έως τα 8,78 ευρώ. Χειρότερη η θέση της ΔΕΗ, με τη μετοχή της σε νέο χαμηλό στα 5,55 ευρώ. Τρομακτική η απαξίωση του ομίλου, που αποτιμάται μόλις στο 1,32 δισ. ευρώ.
Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως σε διάστημα μηνός έχει… εξαϋλωθεί η αποτίμηση μιας ΔΕΗ, με τη μετοχή να διορθώνει από τα 11,47 ευρώ στη συνεδρίαση της 11ης Σεπτεμβρίου. Πρωτόγνωρη κατάσταση, ό,τι σημαίνει για όσα έχουν διαδραματισθεί και όσα αναμένονται για τη συνέχεια.
Τεχνικά, όπως σημειώνει ο Βασίλης Μαρκάκης, η διάσπαση των 306-307 μονάδων για τον FT 25 και των 925 μονάδων για τον Γ.Δ. με σημαντικές πωλήσεις καθιστά ακόμη πιο δυσχερή τη συνέχεια, εάν οι συγκεκριμένες περιοχές γίνουν αντιστάσεις. Και εάν στην πρώτη αντίδραση, που θα επιχειρηθεί, καταστεί αδύνατη η υπέρβασή τους. Για τον Γενικό Δείκτη χαμηλό 52 εβδομάδων έχει σημειωθεί στις 852,87 μονάδες.
Αποτελεί κοινή εκτίμηση, πως και σε αυτή την 3ήμερη βουτιά πλήττονται περισσότερο μετοχές/εισηγμένες με μεγαλύτερη έκθεση στο λεγόμενο ξένο επενδυτικό κεφάλαιο. Ενδεχομένως στην αισθητή μείωση θέσεων ή και αποχώρηση ορισμένων να οφείλονται τα νέα χαμηλά για πολλές μετοχές του δείκτη.
Συγκεκριμένα νέα χαμηλά σημειώθηκαν νωρίτερα για τις μετοχές των ΓΕΚ-Τέρνα (στο 1,92 ευρώ), ΔΕΗ (5,55 ευρώ), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,09), Ελληνικά Πετρέλαια (4 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (5 ευρώ), ΜΕΤΚΑ (7,40), ΜΟΗ (5,53), ΟΛΠ (12,94), ΤΕΝΕΡΓ (2,06).
Να σημειωθεί πως αύριο Παρασκευή κλείνει και χρηματιστηριακά ο μήνας που έχει ξεκινήσει για τον Γενικό Δείκτη από τις 1.058,78 και τον FT 25 από τις 345,67 μονάδες. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 1η Οκτωβρίου ο Τραπεζικός ήταν στις 147,67 μονάδες, θυμίζοντας πως η πρώτη συνεδρίαση του μήνα είχε κλείσει με οριακές απώλειες 0,26%.
Να θυμηθούμε ενδεικτικά τιμές την 1η/10 για μετοχές-σηματωρούς: ΕΤΕ 2,34 ευρώ, Πειραιώς 1,41, Alpha Bank 0,635 και Eurobank 0,307 ευρώ. Επίσης στα 10,56 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ στα 10,56 ευρώ, της ΔΕΗ στα 9,05 ευρώ.
Αλλά και για ΤΕΝΕΡΓ στα 3,03 ευρώ, ΕΧΑΕ στα 5,87 ευρώ, Μυτιληναίο στα 6,05 ευρώ, Intralot στο 1,50 ευρώ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 3 ευρώ κ.ο.κ.

πηγη

Μερικά από τα πιο σατανικά ιατρικά πειράματα όλων των εποχών!

Ιατρική σώζει ζωές, όμως μερικές φορές οι επιστήμονες χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα προκειμένου να προβούν σε σημαντικές ανακαλύψεις.

Προσφάτως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσιοποίησε επίσημη απολογία προς το κράτος της Γουατεμάλα για πειράματα που είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα κατά τη δεκαετία του ’40 και τα οποία περιελάμβαναν την εσκεμμένη λοίμωξη φυλακισμένων και ψυχασθενών


με το βακτήριο της σύφιλης.Το λεγόμενο «Πρότζεκτ της Γουατεμάλα» είναι ένα μόνο από τα τρομακτικά πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί στο όνομα της Ιατρικής και της Επιστήμης.

1. Ναζιστικά ιατρικά πειράματα
Ίσως τα πιο γνωστά –και πλέον αντιδεοντολογικά– ιατρικά πειράματα που έχουν μείνει στην Ιστορία είναι αυτά που πραγματοποιήσε ο Γιόζεφ Μένγκελε, ο οποίος ήταν γιατρός στα γερμανικά SS. Ο Μένγκελε πειραματίστηκε με δίδυμα αδέλφια, με στόχο να αποδείξει τη θεωρία του για την ανωτερότητα της λευκής φυλής.Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη την περίοδο.Επίσης, οι Γερμανοί Ναζί πειραματίστηκαν με φυλακισμένους ώστε να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα διαφόρων θεραπειών ενάντια σε λοιμώδη νοσήματα.

2. Η Ιαπωνική Μονάδα 731
Τη δεκαετία του ’30 και του ’40, ο Ιαπωνικός Αυτοκρατορικός Στρατός πραγματοποίησε βιολογικές και ιατρικές δοκιμές σε πολίτες, κυρίως στην Κίνα. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους παραμένει άγνωστος ακόμη και σήμερα, όμως ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να έφτανε και τις 200.000.
Μεταξύ άλλων, ο Στρατός είχε μολύνει πηγάδια με χολέρα και είχε εξαπολύσει σμήνη ψύλλων που μετέφεραν τον τύφο και την πανούκλα. Επίσης, οι φυλακισμένοι αναγκάζονταν να παρελαύνουν στο ψύχος και στη συνέχεια τους έκαναν πειράματα για πιθανές θεραπείες ενάντια στα κρυοπαγήματα. Μέλη της μονάδας είχαν δηλώσει στα Μέσα ότι οι φυλακισμένοι κλείνονταν σε θαλάμους με δηλητηριώδη αέρα έως ότου τα μάτια τους βγουν από τις κόγχες.

3. Η «Μελέτη των Τεράτων»
Το 1939, παθολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα θέλησαν να αποδείξουν τη θεωρία τους ότι το τραύλισμα είναι μια επίκτητη συμπεριφορά που οφείλεται στο υπερβολικό άγχος του παιδιού κατά την ομιλία. Δυστυχώς, ο τρόπος που επέλεξαν να το αποδείξουν ήταν να προκαλέσουν το τραύλισμα σε ορφανά παιδιά μέσω της αυθυποβολής, λέγοντάς τους συνεχώς ότι είναι καταδικασμένα να εκδηλώσουν το τραύλισμα μεγαλώνοντας. Το πείραμα εφαρμόστηκε σε παιδιά από το Ορφανοτροφείο Στρατιωτών και Ναυτικών του Οχάιο και οι ερευνητές έλεγαν ξανά και ξανά στα παιδιά ότι παρουσιάζουν σημάδια τραυλίσματος στην ομιλία τους. Έτσι, τα προέτρεπαν να μη μιλούν εκτός κι αν ήταν σίγουρα ότι θα μιλήσουν σωστά. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να δημιουργήσουν υπερβολικό άγχος σε παιδιά που δεν είχαν παρουσιάζει αρχικά κανένα αρνητικό σύμπτωμα. Επίσης, τα παιδιά οδηγήθηκαν στην απομόνωση και αρνούνταν να μιλήσουν. Τρία από τα παιδιά που συμμετείχαν στο ανορθόδοξο πείραμα τελικά κατέθεσαν μήνυση κατά του Πανεπιστημίου και αποζημιώθηκαν.

4. Οι δολοφονίες Μπερκ και Χέιρ
Μέχρι το 1830, ο νόμος επέτρεπε να χρησιμοποιούνται στην Ανατομία μόνο τα νεκρά σώματα δολοφόνων που έχουν εκτελεστεί. Καθώς τα σώματα ήταν λιγοστά σε αριθμό, αρκετοί ιατροί αγόραζαν σώματα από κλέφτες που βεβήλωναν τάφους ή έκλεβαν τα πτώματα οι ίδιοι. Ο ιδιοκτήτης οικοτροφείου Γουίλιαμ Χέιρ και ο φίλος του Γουίλιαμ Μπερκ πήγαν αυτήν την «επιχειρηματική πρακτική» ένα βήμα παρακάτω. Από το 1827 έως το 1828, οι δύο άνδρες σκότωσαν περισσότερους από 12 ενοίκους του οικοτροφείου και πούλησαν τα πτώματα στον ανατόμο Ρόμπερτ Νοξ. Ο Νοξ δε φάνηκε να παραξενεύεται από το πόσο (ύποπτα) φρέσκα ήταν τα πτώματα. Ο Μπερκ καταδικάστηκε στην κρεμάλα για τα εγκλήματά του και το περιστατικό παρότρυνε τη Βρετανική Κυβέρνηση να θέσει λιγότερους περιορισμούς στον τομέα της Ανατομίας.

5. Χειρουργικά πειράματα σε σκλάβους
Ο «πατέρας» της σύγχρονης Γυναικολογίας Τ. Μάριον Σιμς έγινε ιδιαίτερα γνωστός λόγω των πειραματικών επεμβάσεων που πραγματοποίησε σε σκλάβες. Η φήμη του Σιμς παραμένει μέχρι και σήμερα αμφιλεγόμενη, επειδή η πάθηση που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει (κυστεοκολπικό συρίγγιο) προκαλούσε ανείπωτο πόνο. Ο Σιμς πραγματοποιούσε τις χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό, κυρίως επειδή πίστευε πως «η επέμβαση δεν ήταν τόσο επίπονη ώστε να δικαιολογεί αυτήν την πρακτική». Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο ίδιος σε ομιλία που είχε δώσει το 1857.

6. Η μελέτη της Γουατεμάλα
Μεταξύ 1946 και 1948, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και της Γουατεμάλα συγχρηματοδότησαν μια μελέτη που περιελάμβανε τη σκόπιμη λοίμωξη φυλακισμένων και ψυχασθενών στη Γουατεμάλα με το βακτήριο της σύφιλης. Σκοπός της μελέτης ήταν να δοκιμαστεί ποιες χημικές ουσίες θα απέτρεπαν την εξάπλωση της ασθένειας. Στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές πλήρωναν τους φυλακισμένους και τους ψυχασθενείς ώστε να κάνουν σεξ με ιερόδουλες που είχαν προσβληθεί από το βακτήριο ή προκαλούσαν πληγές στο δέρμα των γεννητικών οργάνων και χορηγούσαν το βακτήριο στην ανοιχτή πληγή.

7. Το πείραμα του Tuskegee
Το πιο ειδεχθές έγκλημα στην Ιατρική Ιστορία των ΗΠΑ είχε διάρκεια 40 ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 1932 η Αμερικανική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ξεκίνησε μια μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της σύφιλης στους ασθενείς που δε λαμβάνουν θεραπεία. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της νόσου σε 399 έγχρωμους άνδρες στην πολιτεία της Αλαμπάμα. Οι συμμετέχοντες δε γνώριζαν το σκοπό της μελέτης, καθώς οι ερευνητές τους είχαν πει ότι λαμβάνουν θεραπεία για το «άρρωστο αίμα» τους. Οι άνδρες δεν έλαβαν ποτέ επαρκή θεραπεία, ακόμη κι όταν η πενικιλίνη κατοχυρώθηκε ως το προτεινόμενο φάρμακο για τη θεραπεία της σύφιλης (1947). Οι Αρχές διέκοψαν το πείραμα το 1972, όταν ένα άρθρο εφημερίδας αποκάλυψε τους πραγματικούς σκοπούς της μελέτης.

πηγη

11 τροφές που βλάπτουν την εγκεφαλική λειτουργία !

Υπάρχουν τροφές που είναι γνωστό ότι έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Ας δούμε μερικές από αυτές…

Υπάρχουν πολλά είδη τροφών: οι λεγόμενες υπερτροφές που...
αποτελούν τους μεγαλύτερους συμμάχους μας για την υγεία και τη σιλουέτα μας και άλλες που τονώνουν τη νοητική λειτουργία μας και βελτιώνουν τη μνήμη μας. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τροφές που είναι γνωστό ότι έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας και τις οποίες οι διατροφολόγοι μας συμβουλεύουν να καταναλώνουμε με μέτρο, προκειμένου να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις τους.


Ας δούμε μερικές τροφές που μπορεί να βλάψουν το… μυαλό μας, αργά αλλά σταθερά:

1. Προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη
Η ζάχαρη και τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, δεν είναι μόνο βλαβερά για τη σιλουέτα μας, αλλά και για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Η μακροχρόνια κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να δημιουργήσει πληθώρα νευρολογικών προβλημάτων και μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μνήμη μας. Επίσης, η ζάχαρη μπορεί να επιβραδύνει τη μαθησιακή μας ικανότητα, γι’ αυτό συνιστάται να αποφεύγετε τα προμαγειρεμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και τα προϊόντα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.
2. Aλκοόλ
Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι βλάπτει το συκώτι μας σε μακροπρόθεσμη βάση, ενώ επίσης προκαλεί αυτό που είναι γνωστό ως «ομίχλη του εγκεφάλου». Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ο όρος αυτός αναφέρεται σε ένα αίσθημα διανοητικής σύγχυσης, που δρα σαν ένα σύννεφο που επηρεάζει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά, καθώς και τη μνήμη μας. Έχετε παρατηρήσει ποτέ να μη μπορείτε να θυμηθείτε κοινά ονόματα αντικειμένων ή να μη μπορείτε να θυμηθείτε ορισμένα γεγονότα ή να μη θυμάστε αν ήταν όνειρα ή πραγματικότητα; Αυτό θα μπορούσε να επηρεαστεί από την υψηλή πρόσληψη οινοπνεύματος, που επηρεάζει την ισορροπία του εγκεφάλου. Ευτυχώς, τα συμπτώματα αυτά είναι αναστρέψιμα με την προϋπόθεση ότι θα σταματήσετε την κατανάλωση αλκοόλ ή θα περιορίσετε την πρόσληψή του σε ένα ή δύο ποτά την εβδομάδα.


3. Γρήγορο φαγητό

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, έδειξε ότι το πρόχειρο φαγητό μπορεί να αλλάξει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος. Εκτός αυτού, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος μπορεί επίσης να προκαλέσουν κάποια συμπτώματα που είναι παρόμοια με τα συμπτώματα στέρησης, όταν σταματάμε την κατανάλωσή τους. Αυτές οι τροφές επηρεάζουν την παραγωγή της ντοπαμίνης, μιας σημαντικής χημικής ουσίας που προάγει την ευτυχία και τη γενική αίσθηση της ευημερίας. Επιπλέον, η ντοπαμίνη υποστηρίζει επίσης τη γνωστική λειτουργία, την ικανότητα μάθησης, την εγρήγορση, την παροχή κινήτρων και τη μνήμη. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγουμε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν υπερβολικό λίπος.
4. Τηγανητά
Σχεδόν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν χημικές και χρωστικές ουσίες, πρόσθετα, τεχνητά αρώματα, συντηρητικά και άλλες ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τη γνωστική μας λειτουργία, λόγω των χημικών τους που προκαλούν υπερκινητικότητα, τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Τα τηγανητά ή επεξεργασμένα τρόφιμα, καταστρέφουν αργά τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στον εγκέφαλο. Ωστόσο, ορισμένα έλαια είναι πιο επικίνδυνα από άλλα -το ηλιέλαιο θεωρείται από τα πιο τοξικά.


5. Επεξεργασμένα ή προμαγειρεμένα τρόφιμα

Όπως και τα τηγανητά, τα επεξεργασμένα ή προμαγειρεμένα φαγητά, επηρεάζουν επίσης το κεντρικό νευρικό μας σύστημα και επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης εκφυλιστικών διαταραχών του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή μας (όπως η νόσος του Alzheimer).
6. Πολύ αλμυρά τρόφιμα
Όλοι γνωρίζουν ότι οι αλμυρές τροφές επηρεάζουν την αρτηριακή μας πίεση και είναι βλαβερές για την καρδιά μας. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει, πως τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη γνωστική μας λειτουργία και την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως η κατανάλωση αλμυρών τροφών και η νικοτίνη, έχουν τα ίδια αποτελέσματα ως ουσίες που προκαλούν ακραία συμπτώματα στέρησης και επιθυμία για αλμυρά τρόφιμα.


7. Σιτηρά, εκτός από σιτηρά 100% ολικής άλεσης

Όλα τα είδη των σιτηρών, έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου μας και στη γενικότερη υγεία μας, εκτός από τα 100% ολικής άλεσης σιτηρά, που είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι γνωστό πως βοηθούν στην πρόληψη της αρτηριακής γήρανσης. Εάν καταναλώνετε τακτικά δημητριακά, το σώμα σας κινδυνεύει να «γεράσει» πιο γρήγορα από όσο είναι το φυσιολογικό, ενώ επίσης υπάρχει πιθανότητα αν εμφανίσετε απώλεια μνήμης και ομίχλη του εγκεφάλου. Δοκιμάστε λοιπόν να αντικαταστήσετε τους συνηθισμένους υδατάνθρακες με σύνθετους υδατάνθρακες -το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προτιμάτε το ψωμί ολικής άλεσης!
8. Επεξεργασμένες πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία των μυών και είναι πολύ σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας. Το κρέας είναι η πλουσιότερη πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουμε υπερβολικά επεξεργασμένες ζωικές πρωτεΐνες, όπως τα λουκάνικα, το σαλάμι και άλλα παρόμοια. Σε αντίθεση με τις φυσικές πρωτεΐνες που βοηθούν το νευρικό μας σύστημα, οι μεταποιημένες ζωικές πρωτεΐνες κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Προτιμήστε τα ψάρια (ιδίως τον τόνο και το σολομό), τα γαλακτοκομικά, τα καρύδια και τους ξηρούς καρπούς, που αποτελούν φυσικές πηγές υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών.


9. Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά με κάθε τρόπο

Τα τρανς λιπαρά προκαλούν μια σειρά από προβλήματα, από θέματα που σχετίζονται με την καρδιά, μέχρι την αυξημένη χοληστερόλη και την παχυσαρκία. Επίσης, βλάπτουν τον εγκέφαλό μας, καθώς μας κάνουν πιο υποτονικούς, επηρεάζουν τα αντανακλαστικά μας και την ποιότητα ανταπόκρισης του εγκεφάλου μας -για να μην αναφέρουμε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου!
Tα τρανς λιπαρά οξέα έχουν όμως κι άλλες επιδράσεις στον εγκέφαλό μας: όταν καταναλώνονται για πάρα πολύ καιρό, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα είδος συρρίκνωσης του εγκεφάλου που είναι κάπως παρόμοια με τη συρρίκνωση που προκαλείται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η συρρίκνωση του εγκεφάλου οφείλεται στο γεγονός ότι τα τρανς λιπαρά βλάπτουν σιγά-σιγά τις αρτηρίες -μπορείτε να το αποφύγετε και να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, περιορίζοντας απλά την πρόσληψη τρανς λιπαρών οξέων.
10. Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να χάσουν βάρος, έχουν την τάση να πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει σε μια νύχτα, απλά αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Είναι αλήθεια ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες περιέχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό! Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όταν χρησιμοποιούνται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη και να παρέμβουν στη γνωστική μας ικανότητα, ειδικά αν χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες γλυκαντικού.





11. Νικοτίνη

Παρά το γεγονός ότι η νικοτίνη δεν αποτελεί ουσιαστικά προϊόν διατροφής, εντούτοις προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον εγκέφαλό μας, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος σε αυτό το σημαντικό όργανο, αλλά και τη φυσιολογική ροή της γλυκόζης και του οξυγόνου. Η νικοτίνη δεν προκαλεί μόνο πρόωρη γήρανση, κακή αναπνοή και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, αλλά επίσης επηρεάζει την παραγωγή και τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών συσφίγγοντας τα τριχοειδή αγγεία, τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου.

πηγη

Η Google ετοιμάζει Η/Υ που θα προγραμματίζεται… μόνος του

Οι προγραμματιστές όλου του κόσμου ίσως, θα έπρεπε να ανησυχούν για τις μελλοντικές επαγγελματικές προοπτικές τους, οι οποίες σήμερα είναι θαυμάσιες.

Η μυστικοπαθής νεοσύστατη βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind (Βαθύς Νους), την οποία ίδρυσε πριν λίγα χρόνια ο ελληνοκυπριακής καταγωγής νεαρός, ιδιοφυής Βρετανός νευροεπιστήμονονας, Ντέμης Χασάμπης και την εξαγόρασε η Google φέτος τον Ιανουάριο, αντί 400 εκατ. δολαρίων, έκανε γνωστό ότι εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη ενός υπολογιστή που θα είναι τόσο έξυπνος, ώστε θα μπορεί να προγραμματίζεται μόνος του.

Ο υπολογιστής, με την ονομασία "Neural Turing Machine" (Νευρωνική Μηχανή Τιούρινγκ), συνδυάζει τον τρόπο που δουλεύει ένας συμβατικός υπολογιστής, με τον ευπροσάρμοστο και συνεχώς εξελισσόμενο τρόπο που «δουλεύει» (σκέπτεται) ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Το υβριδικό μηχάνημα, σύμφωνα με το "New Scientist" και τη βρετανική «Daily Mail», μαθαίνει καθώς αποθηκεύει νέες μνήμες και στη συνέχεια ανατρέχει σε αυτές για να εκτελέσει λογικές διεργασίες πέρα από αυτές για τις οποίες έχει ήδη προγραμματιστεί.

Όπως δείχνουν τα πρώτα πειράματα, ο υβριδικός νευρο-υπολογιστής καταφέρνει να δημιουργεί μόνος του τους δικούς του -κατ’ αρχήν απλούς- αλγόριθμους προγραμματισμού, τους οποίους είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια για να κάνει ταξινομήσεις και συσχετισμούς δεδομένων.

H Google, συνεχώς εντείνει τις προσπάθειές της στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης. Προ εβδομάδος, ο αμερικανικός κολοσσός ξεκίνησε συνεργασία -μέσω της λονδρέζικης Deep Mind- με δύο ερευνητικές ομάδες τεχνητής νοημοσύνης του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (στα αντίστοιχα Τμήματα της Επιστήμης Υπολογιστών και της Μηχανικής), με στόχο να βοηθήσει τους υπολογιστές -και γενικότερα τις ηλεκτρονικές συσκευές- να καταλαβαίνουν καλύτερα τους χρήστες.

Επίσης, η εταιρεία εργάζεται για την ανάπτυξη πολύ γρήγορων κβαντικών «τσιπ» με μοντέλο τον ανθρώπινο εγκέφαλο, έτσι ώστε οι αναζητήσεις και το σχετικό λογισμικό να αποκτήσουν μεγαλύτερη «διαίσθηση» και ικανότητα πρόβλεψης. Για τον λόγο αυτό, η Google ξεκίνησε συνεργασία με τον Τζον Μαρτίνη, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σάντα Μπάρμπαρα.

Είχε προηγηθεί, το 2012, η πρόσληψη του ακραίου οραματιστή μηχανικού, Ρέι Κουρτσβέιλ, ως τεχνολογικού διευθυντή της Google. Μεταξύ άλλων, ο Ρέι Κουρτσβέιλ, συγγραφέας αρκετών βιβλίων, προβλέπει ότι, μέσα σε 30 χρόνια το πολύ, οι άνθρωποι θα μπορούν να «ανεβάσουν» (upload) όλο το νου τους σε έναν υπολογιστή και έτσι να γίνουν ψηφιακά αθάνατοι, ενώ ως το 2100 θα έχουν ξεφορτωθεί κάθε βιολογικό μέρος του σώματός τους, για να το αντικαταστήσουν με μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη.

Διάφοροι επιστήμονες, έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η εκρηκτική πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ», καθώς αν οι υπολογιστές αποκτήσουν ευρείες αυτόνομες δυνατότητες προγραμματισμού, δράσης και ελέγχου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάτι να πάει στραβά και να ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο. Για μερικούς, η τεχνητή νοημοσύνη δυνητικά συνιστά πιο σοβαρή απειλή και από τα πυρηνικά όπλα.

Αναγνωρίζοντας τον πιθανό κίνδυνο, η Google ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια ειδική επιτροπή ηθικής, για να εποπτεύσει όλη την έρευνα της εταιρείας στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κάποια δυνητικά επικίνδυνη κατάχρηση. Η κοινή αυτή επιτροπή της Google - Deep Mind θα θέσει μια σειρά από περιοριστικούς κανόνες στην χρήση της σχετικής τεχνολογίας. Το ερώτημα είναι αν αυτοί οι περιορισμοί θα είναι αρκετά καθησυχαστικοί για το μέλλον.

πηγη

Διευθυντής της Deutse Bank βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμα του στη Νέα Υόρκη!

Αυτη τη φορα ήταν η σειρά του διευθυντή της Γερμανικής τράπεζας στη νέα Υόρκη του Calogero Gambino 41 ετών να φύγει απο την ζωή. Ο τραπεζίτης βρέθηκε πριν μερικές μερες κρεμασμένος στο διαμέρισμα τους (έμενε με την γυναίκα του) στη νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, παρατηρούμε οτι οι θάνατοι των τραπεζιτών στην Γερμανική τράπεζα συμβαίνουν μετά απο κρέμασμα του θύματος. Τα στοιχεία που έρχονται στην δημοσιότητα αναφέρουν πάντα οτι ο θάνατος του θύματος οφείλεται σε αυτοκτονία.
Αντίθετα στην JP Morgan τράπεζα τα θύματα αυτοκτονούν πηδώντας απο τη σκεπή της τράπεζας!
Μια άλλη πληροφορία που έχουμε για τον άτυχο τραπεζίτη ειναι οτι ο Καλόγερο δεν ήταν ένας απλός διευθυντής τράπεζας. Ο άνθρωπος κατείχε και την νομική εκπαίδευση και ιδιότητα στην τράπεζα. Δηλαδή πρόκειται για εναν μεγάλο επαγγελματία μέσα στα τραπεζικά και νομικά θέματα.

Επίσης,όπως διαβάζουμε στο Katohikanea.gr, αν έχουμε υπόψη μας οτι ο Καλόγερο Καμπινο έκανε έρευνα μες την Γερμανική τράπεζα, σχετικά με το μέγα σκάνδαλο LIBOR, τότε πως γίνεται τα παπαγαλάκια να μιλάνε για θέμα αυτοκτονίας;;;
Ο Καλόγερο ειναι ο δεύτερος τραπεζίτης σε ενα χρόνο μες στην ίδια τράπεζα που χάνει τη ζωή του! Αυτοκτονώντας!!! Ο πρώτος βρέθηκε κρεμασμένος αρχές του χρόνου στο Λονδίνο. Το όνομα του ήταν Γουίλιαμ Μπρουκσμιτ.
Η λίστα νεκρών τραπεζιτών φέτος εχει ίσως ξεπεράσει τους 40! Έχετε δει η ακούσει ποτε στα μέσα μαζικής ύπνωσης κάποιον να ερευνα τους θανάτους;;; Έχετε ίσως δει καποια ανάλυση στα ΜΜΕ σχετικά με αυτο το τραγικό δεδομένο;;; Γιατι δεν την έχετε δει;;;
Ειναι έτσι ολα τυχαία;;;
Νομίζεται οτι ο εμπολα ειναι ο πραγματικός κίνδυνος των ημερών μας;;;
Ξαφνικά δυστυχησαν όλοι αυτοι οι πάμπλουτοι θα μου πείτε;;;
Μηπως γνωριζουν απο πρωτο χερι τι ερχεται...

πηγη

Κανένας άλλος σπόρος φυτού δεν έχει τόσα οφέλη για την υγεία!

Αν σας έλεγαν ότι σε κάθε σπίτι, σε κάθε ψυγείο και σε κάθε τραπέζι υπάρχει ένα “μαγικό” συστατικό με απίστευτα οφέλη για το άσθμα, τον καρκίνο του γαστρενετερικού, τη χοληστερόλη, την υγεία των μαλλιών, τις δερματικές ασθένειες, μέχρι και τη δυσπεψία, ωστόσο πολλοί άνθρωποι αρνούνται να το καταναλώσουν λόγω γευστικών “ιδιαιτεροτήτων”, τι θα λέγατε;

Μάλλον ότι όποιος το κάνει είναι “τρελός”. Αυτό ακριβώς θα μονολογήσετε και εσείς μόλις μάθετε τι απίστευτες ευεργετικές ιδιότητες των σπόρων της μουστάρδας για την υγεία μας.

Όπως είναι γνωστό η μουστάρδα φτιάχνεται από τους σπόρους συγκεκριμένων φυτών της οικογένειας των Σταυρανθών ή των Βρασσικιδών. Εκτός από την απλή προσθήκη γεύσης στο φαγητό σας, οι σπόροι της μουστάρδας έχουν μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Δείτε ποιες είναι αυτές:

Έλεγχος των συμπτωμάτων του άσθματος: Οι σπόροι μουστάρδας είναι πλούσιοι σε σελήνιο και μαγνήσιο. Και τα δύο αυτά στοιχεία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αν καταναλώνετε τακτικά μουστάρδα, θα περιορίσετε τα συμπτώματα του άσθματος, του κρυολογήματος και της συμφόρησης στο στήθος.

Προστασία από τον καρκίνο του γαστρεντερικού: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σπόροι μουστάρδας έχουν ιδιότητες που μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων καρκινικών κυττάρων και βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού των νέων καρκινικών όγκων.

Ανακουφίζει από ρευματικούς, αρθριτικούς και μυϊκούς πόνους: Το σελήνιο και το μαγνήσιο που περιέχει η μουστάρδα της προσδίδουν την αντιφλεγμονώδη δράση της και τις θερμαντικές της ιδιότητες. Όταν εφαρμόζεται στο σώμα, η πάστα από πολτοποιημένους σπόρους μουστάρδας θερμαίνει την περιοχή και βοηθάει να χαλαρώσει τους μυς, οδηγώντας σε ανακούφιση από τον πόνο.

Μειώνει τη χοληστερόλη: Η μουστάρδα περιέχει υψηλά επίπεδα νιασίνης ή βιταμίνης Β3. Η νιασίνη έχει ιδιότητες που βοηθούν στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και προστατεύει τις αρτηρίες από αθηροσκλήρωση (τη συσσώρευση πλάκας). Βοηθάει επίσης στη ρύθμιση της ροή του αίματος και προστατεύει το σώμα από την υπέρταση.

Ευνοεί την ανάπτυξη των μαλλιών: Η μουστάρδα περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η υψηλή ποσότητα β-καροτένιου. Κατά την παραγωγή φυσικών ελαίων από το σώμα (όπως αυτά στο τριχωτό της κεφαλής που θρέφουν τις τρίχες), το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία είναι εξαιρετική για την ανάπτυξη των μαλλιών. Εκτός από αυτό, η μουστάρδα περιέχει επίσης σίδηρο, λιπαρά οξέα, ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία ευνοούν την τριχοφυΐα.

Βοηθάει στη μείωση της δυσκοιλιότητας: Οι σπόροι της μουστάρδας περιέχουν μία μοναδική ουσία που είναι το κλειδί για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Εκτός από αυτό, είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, οι σπόροι μουστάρδας αυξάνουν την παραγωγή του σάλιου, με αποτέλεσμα την καλύτερη πέψη.

Καταπολεμάει τις λοιμώξεις του δέρματος: Η μουστάρδα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θείο, το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση των λοιμώξεων του δέρματος. Το θείο δίνει στους σπόρους αντί-μυκητιακές και αντι-βακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση των περισσότερων παθήσεων του δέρματος.

Ολη η αλήθεια για το ψωμί από αλεύρι ζέας

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι φούρνοι παράγουν ψωμί, παξιμάδια, κουλούρια, ακόμα και ζυμαρικά από αλεύρι ζέας. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά γνωστά στον άνθρωπο. Αναφέρεται και ως Ζειά και ορισμένες φορές μπλέκεται με το γερμανικό Dinkel ή την σίκαλη, ακόμα και με το καλαμπόκι, αφού ή λέξη ζέα (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου. Το δίκοκκο σιτάρι (Triticum dicoccum) ή ζέα δηλαδή παρέμενε για χιλιάδες χρόνια και το κυριότερο δημητριακό για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής όπου ονομαζόταν aja ή Emmer και χρησιμοποιούνταν και ως ζωοτροφή.

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός γράφει πως αναφορά στην καλλιέργεια αυτού του δημητριακού στην Λακωνία κάνει ο Όμηρος «...ζειαί τ' ηδ' ευρυφανές κρι λευκόν» αλλά και στην Παλαιά Διαθήκη γίνεται αναφορά 32 «ο σίτος όμως και η ζέα δεν εκτυπήθησαν διότι ήταν όψιμα» [έξοδος 9: 32,32]. Ο Ηρόδοτος (5ος αιώνας π.χ.) ο γιατρός Γαληνός (2ος αιώνας π.χ.), ο Θεόφραστος (4ος αιώνας π.χ.) αλλά και ο Διοσκουρίδης (1ος αιώνας μ.χ.) αναφέρονταν στην κατανάλωση της ζέας από Έλληνες, Αιγύπτιους, Ρωμαίους και την χρήση της ως ζωοτροφή. Ακόμη αναφέρεται και ότι ο Μ. Αλέξανδρος έδινε στους στρατιώτες του ψωμί από αλεύρι ζέας.

Παρά την εκτεταμένη καλλιέργεια του στο παρελθόν η συστηματική του καλλιέργειά άρχισε να περιορίζεται σταδιακά από τις αρχές του 1900 και μετά διότι άρχισαν να καλλιεργούνται ποικιλίες σταριού με μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση, λιγότερο πότισμα, ευκολότερη συγκομιδή και άλεσή του για την παραγωγή αλεύρου. Παρά τις ιστορικές αναφορές ότι το 1928 απαγορεύθηκε με Νόμο επί πρωθυπουργίας Ε. Βενιζέλου η καλλιέργεια ζέας, πουθενά δεν τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο. Όσο και αν αναζήτησα πουθενά δεν βρήκα ΦΕΚ που να αναφέρεται σε αυτό. Το βέβαιο είναι ότι σταδιακά εγκαταλείφτηκε έναντι άλλων συμφεροτέρων ποικιλιών σταριού. Το ότι απαγορεύτηκε να αναφέρεται ακόμη και στα λεξικά της εποχής επίσης δεν ισχύει.


Από που προέρχεται η ονομασία της ζέας

Η Ζειά ή Ζέα προέρχεται από τη λέξη «Ζείδωρος» (αυτός που δωρίζει ζωή) και προέρχεται από το δημητριακό ζέα. Η πόλη της Αθήνας ονομαζόταν Ζείδωρος γιατί τα εδάφη της χάριζαν στους κατοίκους το ντόπιο δημητριακό. Ακόμα, η μαρίνα της Ζέας στον Πειραιά ονομάστηκε έτσι επειδή από εκεί γινόταν η διακίνηση της ζέας προς τα άλλα λιμάνια.

Ποια είναι τα θρεπτικά στοιχεία της ζέας

Τα θρεπτικά συστατικά του αλευριού ζέας δεν διαφέρουν από τα άλλα είδη αλεύρων σίτου εκτός του ότι περιέχουν μικρότερες ποσότητες γλουτένης, μεγαλύτερες ποσότητες λυσίνης (βασικού αμινοξέος, συστατικού πρωτεϊνών) και μεγαλύτερες ποσότητες του ιχνοστοιχείου μαγνήσιο. Τόσο το μαγνήσιο όσο και το αμινοξύ λυσίνη μπορεί να ληφθούν άνετα από το νερό, το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Όσον αφορά την γλουτένη ναι μεν η ζέα περιέχει μικρότερες ποσότητες γλουτένης αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι με αλλεργία στην γλουτένη επηρεάζονται ακόμα και με πολύ μικρές ποσότητες γλουτένης. Η κοιλιοκάκη είναι αυτοάνοσο κληρονομικό νόσημα που προέρχεται από την έλλειψη ενός ενζύμου σε ορισμένα άτομα και προκαλεί πόνους στην κοιλιά, δυσπεψία, πονοκεφάλους, ζαλάδες, εμετούς, πεπτικές διαταραχές, κλπ. Αλλά ούτε και η μειωμένη παρουσία γλουτένης δίνει κάποια ιδιαίτερα θρεπτικά χαρακτηριστικά στο ψωμί. Γλουτένη περιέχουν το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρόμη. Δεν υπάρχει φάρμακο, εμβόλιο κλπ.για την κοιλιοκάκη παρά μόνον η συστηματική αποφυγή προϊόντων που περιέχουν γλουτένη έστω και σε ελάχιστες ποσότητες.

Επίσης η ζέα περιέχει φυτικές ίνες όπως και άλλα είδη αλεύρων που οπωσδήποτε διευκολύνουν την λειτουργία του παχέως εντέρου γενικά αλλά επίσης φυτικές ίνες συνιστώνται και στους διαβητικούς.

Το αλεύρι ζέας περιέχει βιταμίνη Α, θειαμίνη και βιταμίνες της ομάδας Β, [ριμποφλαβίνη, (Β2), νιασίνη(Β3), παντοθενικό οξύ(Β5), βιταμίνη (Β6)], φολικό οξύ, βιταμίνη Ε, και βιταμίνης Κ. Αυτές τις βιταμίνες μπορούμε επίσης να τις πάρουμε από το κρέας, τα γαλακτοκομικά, αυγά, κλπ.

Τα ιχνοστοιχεία που υπάρχουν στην ζέα εκτός του μαγνησίου είναι ο σίδηρος, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο που επίσης παίρνουμε από μια απλή υγιεινή διατροφή, νερό, γαλακτοκομικά, κρέας, αυγά, κλπ. Κάποιες θαυματουργές ιδιότητες που αναφέρονται όπως : μείωση της χοληστερίνης, πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, πρόληψη καρκίνου, διαβήτη, απώλεια βάρους, ομαλή εμμηνόπαυση, καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος κλπ. δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Επίσης αναφέρεται ότι η ζέα συμβάλλει στην καταπολέμηση χρόνιων φλεγμονών καθώς και ότι συμβάλλει στην προστασία από μετάσταση διαφόρων μορφών καρκίνου, χωρίς να υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση.

Αναφέρεται επίσης ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την λειτουργία του εγκεφάλου, εντελώς αυθαίρετα και χωρίς έστω επιστημονικές ενδείξεις. Τέλος αναφέρεται ότι δύο Γερμανοί γιατροί ήλθαν στην Ελλάδα το 1926 και κατόπιν μελετών στην Βόρεια Ελλάδα διαπίστωσαν ότι οι ιδιαίτερες πνευματικές ικανότητες των Βόρειο Ελλαδιτών οφείλονταν στην κατανάλωση αλεύρου ζέας και κατόπιν αυτού εισηγήθηκαν στην Γερμανική Κυβέρνηση να απαγορεύσει την κατανάλωση ψωμιού από ζέα που επεβλήθη δια νόμου από τον Ε. Βενιζέλο .Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια.

Το δημητριακό ζέα έχει τις ίδιες θερμίδες με τις υπόλοιπες ποικιλίες σιταριού, παρά τις όποιες διαφορές σε θρεπτικά συστατικά. Από το αλεύρι ζέας βέβαια δεν παρασκευάζεται μόνο ψωμί, αλλά και κουλούρια, παξιμάδια, μακαρόνια και όπου αλλού χρησιμοποιείται αλεύρι .Το σιτάρι ζέας που εγκαταλείφθηκε από εμάς σταδιακά από την δεκαετία του '20 επανέρχεται σήμερα ως εισαγόμενο στάρι ζέας κυρίως από την Γερμανία. Τα πέντε τελευταία χρόνια άρχισε ν' ανθίζει η καλλιέργεια σπόρων ζέας στην Πελοπόννησο, την Θεσσαλία, την Β. Ελλάδα και αλλού. Χρειάζεται βέβαια πολύ νερό και προσοχή στο άλεσμα αλλά οι καλλιεργητές είναι μέχρι σήμερα ικανοποιημένοι.

Το στάρι ζέας πέρα από όσα αναφέρθηκαν έχει πολύ καλή γεύση και είναι εύπεπτο. Ο καταναλωτής αναζητά ποιοτικά προϊόντα και το αλεύρι ζέας παράγει ένα εξαιρετικά εύγευστο και εύπεπτο προϊόν, γι' αυτό και κερδίζει συνεχώς στην ελληνική αγορά. Με την αύξηση της κατανάλωσης του αλεύρου ζέας και της καλλιέργειας της ζέας μειώνονται ήδη και οι τιμές του.
 

Άνθρωποι με υπερφυσικές δυνατότητες.

Με τόσες πολλές ταινίες με υπερήρωες όπως Spiderman και Hulk, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ανθρώπους με ειδικές ικανότητες στον κινηματογράφο τουλάχιστον. Υπάρχουν όμως άτομα με εκπληκτικές ικανότητες στην πραγματική ζωή; Δείτε 5 ανθρώπους με εξωπραγματικές ικανότητες.



Ben Underwood
Ήταν μόλις 2 ετών όταν οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο του αμφιβληστροειδούς και στα 2 μάτια του Ben Underwood και μετά από τις αναγκαίες επεμβάσεις έχασε για πάντα την όρασή του. Σύντομα όμως ανακαλύφθηκε ότι ο μικρός από το Σακραμέντο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ήταν ιδιαίτερα προικισμένος με το χάρισμα της αναγνώρισης και προσανατολισμού μέσω ήχων. Μια τεχνική που ονομάζεται echolocation και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο από τα δελφίνια και τις νυχτερίδες!!! Αποτέλεσμα ο Ben να διαπρέπει σε videogames, Skateboards και Shoots Hoops.
Πρόσφατα επισκεπτόμενος το San Diego’s SeaWorld Adventure Park επί 45 λεπτά και σε απόλυτη συννενόηση, έπαιζε μέσα στο νερό με το δελφίνι Sandy, αιφνιδιάζοντας τον υπεύθυνο του θαλάσσιου πάρκου ο οποίος παραδέχτηκε ότι ποτέ δεν έχει δεί ανάλογο θέαμα και πρότεινε στον μικρό μια θέση εργασίας εκεί όταν θα γίνει 18 ετών.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι »δεν είμαι τυφλός απλά δεν μπορώ να βλέπω»!

Michel Lotito

Ο Michel Lotito (γνωστός και ως Monsieur Mangetout = κύριος «Τρώω Τα Πάντα») γεννήθηκε το 1950 στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας και από την ηλικία των 9, ξεκίνησε να τρώει ασυνήθιστα πράγματα.
Στα 16 του προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού, και ξεκίνησε να δίνει παραστάσεις τρώγοντας μεγάλες ποσότητες μετάλλου, γυαλιού, λάστιχου και άλλων υλικών. Μεταξύ των περίεργων γευμάτων του, υπήρξαν πολλά ποδήλατα και τηλεοράσεις, αλλά αυτό το οποίο του χάρισε μία θέση στο βιβλίο Γκίνες ήταν ένα αεροπλάνο Cessna 150, το οποίο του πήρε 2 χρόνια για να το φάει ολόκληρο. Όλα του τα γεύματα ήταν κομματιασμένα σε μικρές μερίδες και τα κατάπινε κανονικά. Όσο έδινε παραστάσεις κατανάλωνε ένα κιλό μέταλλο την ημέρα, μαζί με μπόλικο νερό. Ο ίδιος υποστήριζε ότι ποτέ δεν αρρώστησε από κάτι που έφαγε, ακόμα και όταν κατανάλωνε υλικά τα οποία θεωρούνται δηλητηριώδη, ενώ οι γιατροί που τον εξέτασαν διαπίστωσαν ότι το στομάχι του είχε διπλάσιο πάχος από ενός κανονικού ανθρώπου και ίσως εκεί να οφείλονται οι δυνατότητες του. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι δυσκολευόταν να φάει μπανάνες και σφιχτά βραστά αυγά. Πέθανε από φυσικά αίτια (!) σε ηλικία 57 ετών.

Liew Thow Lin

Ένας 70χρονος συνταξιούχος, ο Liew Thow Lin από τη Μαλαισία έγινε γνωστός μετά το τράβηγμα ενός αυτοκινήτου 20 μέτρα κατά μήκος μιας επίπεδης επιφάνειας με τη βοήθεια μιας αλυσίδας σιδήρου, που γάντζωσε σε ένα πιάτο σιδήρου στο θώρακά του. Ο Liew λέει πως μετά από ένα άρθρο που διάβασε για μια οικογένεια στην Ταϊβάν που κατείχε τέτοια δύναμη, πήρε διάφορα αντικείμενα σιδήρου και τα έβαλε στην κοιλία του. Δεν έπεσε κανένα κι έτσι ο liew πιστεύει πως έχει την ικανότητα να κάνει τα αντικείμενα να κολλούν στο δέρμα του μαγνητικά.

Thai Ngoc

Ο 64χρονος Thai Ngoc μετά από ένα πυρετό που έκανε το 1973, δεν μπορεί να κοιμηθεί μέχρι και σήμερα, δηλαδή, γύρω στα 35 χρόνια. Μέχρι και σήμερα μετράει αμέτρητα πρόβατα στις περισσότερες από 11.700 νύχτες του. «Δεν ξέρω αν η αϋπνία έχει δημιουργήσει επιπτώσεις στην υγεία μου, αλλά είμαι ακόμα υγιής και μπορώ να καλλιεργήσω κανονικά όπως οι άλλοι» είχε δηλώσει. Για να αποδείξει την υγεία του ο ηλικιωμένος κάτοικος της κοινότητας Que Trung, είπε ότι κουβαλάει δύο τσάντες με λίπασμα των 50 κιλών για 4 χιλιόμετρα κάθε μέρα που επιστρέφει στο σπίτι του.
Η γυναίκα του είπε πως όταν ο Ngoc πήγε στο Da Nang για μία ιατρική εξέταση, οι γιατροί του έδωσαν μία υγιές διάγνωση της υγείας του, εκτός από μια δευτερεύουσα πτώση στη λειτουργία συκωτιού. Ο Ngoc ζει στο βουνό στο αγρόκτημά του και ασχολείται με την καλλιέργεια και την εκτροφή γουρουνιών όλη μέρα. Συχνά φρουρεί το αγρόκτημά του τη νύχτα για να αποτρέψει την κλοπή ενώ έχει δηλώσει πως τρεις από τους μήνες των άυπνων νυχτών του, τους χρησιμοποίησε για να σκάψει δύο μεγάλες λίμνες και να αναθρέψει τα ψάρια.
Claudio Pinto

Ο Claudio Pinto μπορεί να σκάσει-πετάξει τις κόγχες των ματιών του 4 εκατοστά. Ο Pinto έχει υποβληθεί σε πολλές δοκιμές και οι γιατροί λένε πως δεν έχουν δει ή έχουν ακούσει ποτέ για κάποιον που μπορεί να «σκάσει» τα μάτια του τόσο όσο ο εκείνος. Ο ίδιος λέει πως μέσα από αυτή του την ικανότητα μπορεί να βγάλει εύκολα χρήματα και ότι πρόκειται για ένα δώρο που του έδωσε ο Θεός.


πηγη

Πώς επιδρούν τα γένια στην υγεία;

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Νίτου Κουίνσλαντ, μαρτυρά πως τα γένια συμβάλλουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στην προστασία του δέρματος και την καλή υγεία του οργανισμού...


Δείτε τις θετικές ιδιότητές τους





Προστατεύουν από τον ήλιο. Τα πυκνά γένια «κόβουν» το 90% με 95% των ηλικιακών ακτίνων, επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Προστατεύουν από αλλεργίες και άσθμα. Παγιδεύουν τη γύρη και τη σκόνη πριν προλάβουν να εισβάλλουν στον οργανισμό
Προστατεύουν από ασθένειες. Τα γένια αυξάνουν τη θερμοκρασία στο λαιμό και το πιγούνι, προστατεύοντας τον οργανισμό από τα κρυολογήματα.
Μειώνουν τον κίνδυνο των λοιμώξεων. Το ξύρισμα είναι η κύρια αιτία βακτιριακών λοιμώξεων στην περιοχή του λαιμού και του προσώπου.

πηγη

Ο πιο ψυχρός χειμώνας της τελευταίας δεκαετίας θα είναι ο φετινός

Τον πιο «παγωμένο» χειμώνα της τελευταίας δεκαετίας στην Ευρώπη, περιμένουν για φέτος αρκετοί μετεωρολόγοι.
Ο Γερμανός μετεωρολόγος Ντομινίκ Γιουνγκ δήλωσε ότι ο χειμώνας του 2014-15 υπόσχεται να είναι αφύσικα παγερός. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σημειώνει ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη "απόψυξη" ούτε καν τον Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν στις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο.
Το τελευταίο διάστημα, ο καιρός δεν κάνει τα χατίρια των Ευρωπαίων. Το καλοκαίρι καίγεται τη μια φορά η Ελλάδα και την άλλη η Ισπανία. Και τον χειμώνα μπορεί να εμφανιστούν χιόνια του ενός μέτρου, το πολύ πολύ για μια μέρα. Οι παγωνιές που χτύπησαν την Ευρώπη την περσινή περίοδο πήραν μαζί τους και εκατοντάδες ζωές.
Στην Ιταλία, οι χιονοπτώσεις έγιναν αιτία για τεράστιες κυκλοφοριακές συμφορήσεις, αναβολές αεροπορικών πτήσεων και ποδοσφαιρικών αγώνων. Στη δε Μεγάλη Βρετανία, από το χιόνι που έπεσε τον Φεβρουάριο η κυκλοφορία παρέλυσε πρακτικά σε όλη τη χώρα».
Όλα αυτά είναι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Αλλά στο σημείο αυτό διαφωνούν: άνοδος ή, τελικά, πτώση της θερμοκρασίας; Υπάρχουν προγνώσεις σύμφωνα με τις οποίες η θερμοκρασία του πλανήτη θα αρχίσει αργά αλλά σταθερά να μειώνεται σε έναν χρόνο. Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία της Ανταρκτικής αυξάνεται.
Το σχήμα είναι απλό: καίει ο ήλιος - λιώνουν οι πάγοι. Αυξάνεται η «σκοτεινή» επιφάνεια του ωκεανού, η οποία απορροφά ευκολότερα τη θερμότητα. Εξαιτίας αυτού, οι παγετώνες λιώνουν ακόμα πιο γρήγορα. Λέγεται ακόμα ότι η θερμοκρασία του Ρεύματος του Κόλπου μειώνεται χρόνο με τον χρόνο.
Εικάζεται ότι σε αυτό συμβάλλουν και τα ίδια τα υπό τήξη παγόβουνα. Κινούνται μέσω του θερμού ρεύματος και το ψύχουν.
Ως αποτέλεσμα, το Ρεύμα του Κόλπου φέρνει όλο και λιγότερη θερμότητα στην Ευρώπη, εξηγεί η μετεωρολόγος Γιλένα Παγκρατένκο: «Πριν από την παγκόσμια υπερθέρμανση θα προηγηθούν σύντομες περίοδοι ψύξης. Η Αρκτική θερμαίνεται και εμφανίζεται το φαινόμενο του "ανοικτού ψυγείου": μεγάλες μάζες ψυχρού αρκτικού αέρα άρχισαν να κινούνται όλο και μακρύτερα. Οπότε, η τήξη των αρκτικών παγετώνων θα οδηγήσει στην ψύξη των ωκεανών».
Η προοπτική των απίστευτων παγετών στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας παραμένει εξαιρετικά ομιχλώδης. Ο επικεφαλής μετεωρολόγος της Ρωσίας Ρομάν Βίλφαντ δήλωσε ότι δεν μοιράζεται τις ανησυχίες των δυτικών συναδέλφων του: «Σε οποιονδήποτε -ακόμα και θερμό- χειμώνα, προκύπτουν ψυχρά διαστήματα. Γενικότερα, όμως, στην επικράτεια της Ρωσίας ο χειμώνας θα είναι ο συνήθης».

πηγη

Απίστευτες αποκαλύψεις για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής από τον εφευρέτη του διάσημου πυραυλικού συστήματος Stinger Boyd Bushman

Ο διεθνούς φήμης εφευρέτης των ΗΠΑ Boyd Bushman πέθανε στις 7 Αυγούστου του 2014. Πρόκειται για έναν επιστήμονα που επί 40 χρόνια εργαζόταν για λογαριασμό της εταιρείας Lockheed Martin, ενώ ο ίδιος παραδέχεται πως συνεργάστηκε με συναδέλφους του στην Area 51 των ΗΠΑ.
Λίγο πριν πεθάνει, ο εφευρέτης του διάσημου πυραυλικού συστήματος Stinger, θέλησε να αποκαλύψει στην κάμερα όσα είδε και βίωσε, μέσα σε αυτήν την απαγορευμένη περιοχή.
Πριν από λίγες ημέρες, το zougla.gr δημοσίευσε τη συνέντευξη του Bushman και το τελευταίο 24ωρο, διεθνή μέσα ενημέρωσης ξεκίνησαν να αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ για τη συγκεκριμένη συνέντευξη του επιστήμονα, κάνοντας λόγο για αποκαλύψεις που σοκάρουν.
H απορία που προκύπτει είναι η εξής: Εάν ο κορυφαίος εφευρέτης «τα είχε χαμένα», λίγο πριν πεθάνει, τότε έχουμε να κάνουμε με μία ακόμη ιστορία συνωμοσίας. Αν όμως οι διηγήσεις του για την Area 51 βασίζονται στις πραγματικές εμπειρίες του, τότε μιλάμε για στοιχεία που πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σχετίζονται με την παρουσία εξωγήινης ζωής στον πλανήτη μας.
Ποιος ήταν ο Boyd Βushman
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Wikipedia, ο Boyd Βushman γεννήθηκε το 1936. Ήταν ερευνητής μηχανικός και δούλεψε για τις εταιρείες Lockheed Martin Skunk Works, Texas Instruments και Hughes Aircraft.
Ο ιστότοπος αναφέρει ακόμα πως ο Βushman λίγο πριν πεθάνει βιντεοσκοπήθηκε να μιλάει για την προσωπική του εμπειρία ως επιστήμονας στην Αrea 51 (πρόκειται για περιοχή στην έρημο της Νεβάδα όπου λαμβάνουν χώρα στρατιωτικά προγράμματα και η πρόσβαση απαγορεύεται στους πολίτες), για τους εξωγήινους αλλά και για τεχνολογίες αντιβαρύτητας.
Η καριέρα του σημαδεύτηκε από πολλές εφευρέσεις και πατέντες -κυρίως στρατιωτικές- και περιλαμβάνει επίσης συνεργασία με εταιρείες στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ.
Ο Bushman μιλά μεταξύ άλλων για τους εξωγήινους και την αντιβαρύτητα.Βέβαια όποιος θέλει τα πιστεύει ή τα απορρίπτει…
«Πολίτες εργάζονται σε απόρρητα σχέδια»
Θεάσεις ΑΤΙΑ πάνω από τον ουρανό των ΗΠΑ, καταρρίψεις ιπτάμενων δίσκων από τον αμερικάνικο στρατό, πολίτες να εργάζονται σε απόρρητα σχέδια -και να πεθαίνουν σε δοκιμές εξωγήινης τεχνολογίας - ακόμα και η ανατομία των εξωγήινων, με την επίδειξη φωτογραφιών, είναι τα σημαντικότερα θέματα στα οποία αναφέρεται στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα. Όπως επίσης, και φωτογραφίες μέσα από ιπτάμενο δίσκο, που απεικονίζουν τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος...

πηγη

Μυστήριο με αγόρι που δεν πεινάει και δεν διψάει -Άφησε άφωνους τους γιατρούς

Έχει να φάει εδώ και ένα χρόνο – Άφησε άφωνους τους γιατρούς
Μέσα σε μια νύχτα ήρθαν τα πάνω κάτω στη ζωή του, αλλά και σε εκείνη των γονιών του, οι οποίοι τρελάθηκαν από την αγωνία και το φόβο τους όταν ξαφνικά ο γιος τους σταμάτησε να τρώει.
Αν αναρωτιέστε ποιο παιδί θα μπορούσε να αντισταθεί σε ένα χάμπουργκερ, ένα παγωτό ή μία μερίδα τηγανιτές πατάτες, σας απαντάμε ότι υπάρχει. Το όνομα αυτού είναι Λάντον Τζόουνς. Ο 12χρονος Αμερικανός δεν συγκινείται καν όταν τα βλέπει μπροστά του, καθώς πάσχει από μία μυστηριώδη ασθένεια. Δεν πεινάει, ούτε διψάει ποτέ. Και έτσι αρνείται να φάει και να πιει το οτιδήποτε.
Πρόκειται για μία τόσο σπάνια ασθένεια, που οι γιατροί εκτιμούν ότι είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που πάσχει από αυτή. Αυτά τα περίεργα συμπτώματα εμφανίστηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο. Ο Λάντον ξύπνησε το πρωί της 14ης Οκτωβρίου του 2013, νιώθοντας ζαλάδα και ένα βάρος στο στήθος. Οι εξετάσεις του έδειξαν ότι είχε φλεγμονή στον αριστερό πνεύμονα, η οποία αντιμετωπίστηκε. Αλλά τότε, εντελώς ξαφνικά, σταμάτησε να τρώει.
Τον τελευταίο χρόνο, οι γονείς του τον έχουν πάει σε γιατρούς σε πέντε διαφορετικές πόλεις των ΗΠΑ. Έχει κάνει αμέτρητες εξετάσεις, από εγκεφαλογραφήματα μέχρι ψυχιατρικές εκτιμήσεις και οι ειδικοί έχουν ερευνήσει το ενδεχόμενο να πάσχει από μία πλειάδα ασθενειών, ανάμεσά τους και πιθανές διατροφικές διαταραχές. Μία μία όμως οι πιθανές εκτιμήσεις απορρίπτονταν και επισήμως ακόμη δεν έχει γίνει διάγνωση για την περίπτωσή του.
Το ίδιο διάστημα, οι γονείς του έχουν δοκιμάσει κάθε τρόπο για να τον πείσουν να φάει, από παρακάλια μέχρι απειλές, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Το αγόρι συνεχίζει να χάνει βάρος, πάνω από 15 κιλά έως τώρα και έχει φτάσει να ζυγίζει πλέον μόλις 30 κιλά. Εξαιτίας της ασθένειας δεν μπορεί να κάνει καμία από τις αγαπημένες του ασχολίες, ενώ έχει χάσει δεκάδες ημέρες μαθημάτων στο σχολείο.
Για τους γιατρούς που έχουν μετατραπεί σε ντετέκτιβ στην περίπτωσή του, η πιο πιθανή εξήγηση είναι πως ο Λάντον υποφέρει από μία σπάνια δυσλειτουργία υποθαλάμου. Πρόκειται για μία περιοχή του εγκεφάλου, που ελέγχει μία πλειάδα λειτουργιών του σώματος, ανάμεσά τους η πείνα και η δίψα, η αρτηριακή πίεση και ο ύπνος.
Ανάμεσα στις συνέπειες μίας τέτοιας δυσλειτουργίας είναι ο υποσιτισμός, οι γενετικές διαταραχές και οι όγκοι.


πηγη

Οἱ ἄ­μι­σθοι πο­λι­τι­κοὶ τῆς Ἀρ­χαί­ας Ἑλ­λά­δας

Οἱ ἄ­μι­σθοι πο­λι­τι­κοὶ τῆς Ἀρ­χαί­ας Ἑλ­λά­δας
Οὐ­δεὶς δη­μό­σιος λει­τουρ­γὸς ἀ­μει­βό­ταν
Δήμ. I. Λάμ­πρου
(«Ἀ­να­ζή­τη­ση», Ἀ­θῆ­να 1980, σσ. 211-219.)
Στὰ λε­ξι­κὰ σὰν «ἐ­πάγ­γελ­μα» ὁ­ρί­ζε­ται «ἡ «βι­ο­πο­ρι­στι­κὴ ἐρ­γα­σί­α τι­νός» καὶ σὰν «ἐ­παγ­γελ­μα­τί­ας» ὁ ἀ­σκῶν βι­ο­πο­ρι­στι­κὴν ἐργα­σί­αν». Ἑ­πο­μέ­νως, ὅ­ταν ἀ­σκῶ ἐ­πάγ­γελ­μα, σκο­πός μου εἷ­ναι νὰ ἐ­ξα­σφα­λί­ζω τὰ πρὸς τὸ ζῆν, καὶ κα­τὰ λο­γι­κὴν ἀ­να­γκαι­ό­τη­τα ἡ ψυ­χο­λο­γι­κὴ ἀ­φε­τη­ρί­α καὶ τὸ λο­γι­κὸ κί­νη­τρό μου ὡς ἐ­παγ­γελ­μα­τί­α εἶ­ναι τὸ ἀ­το­μι­κὸ καὶ οἰ­κο­γε­νει­α­κό μου συμ­φέ­ρον. Δὲν νο­εῖ­ται ἐ­παγ­γελ­μα­τί­ας ποὺ σκο­πεύ­ει στὴν ἱ­κα­νο­ποί­η­ση τοῦ ἀ­το­μι­κοῦ ἢ οἰ­κο­γε­νει­α­κοῦ συμ­φέ­ρο­ντος ἄλ­λου ἀ­τό­μου.
Τὸ συμ­φέ­ρον τοῦ δευ­τέ­ρου ἀ­τό­μου ἱ­κα­νο­ποι­εῖ­ται ἀ­πὸ τὴν ἄ­σκη­ση ἐ­παγ­γέλ­μα­τος ἐκ μέ­ρους αὐ­τοῦ τοῦ ἰδί­ου καὶ ὄ­χι ἐκ μέ­ρους τὸν πρώ­του.

Ἐκ δι­α­μέ­τρου ἀ­ντί­θε­τα πρὸς τὴν ἀ­φε­τη­ρί­α, τὰ κί­νη­τρα καὶ τοὺς σκο­ποὺς τοῦ ἐ­παγ­γέλ­μα­τος καὶ τοῦ ἐ­παγ­γελ­μα­τί­α εἶ­ναι ἡ ἀ­φε­τη­ρί­α, τὰ κί­νη­τρα καὶ οἱ σκο­ποὶ τοῦ λει­τουρ­γή­μα­τος καὶ τοῦ λει­τουρ­γοῦ. Ἐ­νῷ τὸ ἐ­πάγ­γελ­μα ἀ­φο­ρᾷ στὸ ἄ­το­μο καὶ στὴν ἰ­κα­νο­ποί­η­ση τοῦ ἀ­το­μι­κοῦ συμ­φέ­ρο­ντος, τὸ λει­τούρ­γη­μα εἶ­ναι ἔν­νοι­α ἀ­πα­ραί­τη­τα συ­ναρ­τη­μέ­νη πρὸς τὶς ἔν­νοι­ες τοῦ συ­νό­λου καὶ τοῦ γε­νι­κοῦ συμ­φέ­ρο­ντος. Καὶ ἂν o ἐ­παγ­γελ­μα­τί­ας ξε­κι­νὰ ἀ­πὸ τὴν ἀ­φε­τη­ρί­α τοῦ λαμ­βά­νειν, ὁ λει­τουρ­γὸς ξε­κι­νᾷ ἀ­πὸ τὴν ἀ­φε­τη­ρί­α τοῦ προ-σφέ­ρειν. Στὴν ἑλ­λη­νι­κὴ γλῶσσα λει­τούρ­γη­μα (ἄρχ. «λει­τουρ­γί­α») ση­μαί­νει «ἐν τῇ εὐ­ρεῖ­ᾳ ἔν­νοι­ᾳ πᾶ­σαν πα­ρο­χήν, ὑ­πη­ρε­σί­αν, δα­πά­νην, προ­σφε­ρο­μέ­νην ἀ­πὸ τὸ ἄ­το­μον πρὸς τὴν Πό-λι­τεί­αν» καὶ λει­τουρ­γὸς ση­μαί­νει ὁ πα­ρέ­χων, προ­σφέ­ρων, ὑ­πη­ρε­τῶν, δα­πα­νῶν δι­ὰ τὴν Πο­λι­τεί­αν» αὐ­τὰ ποὺ σὰν ἄ­το­μο κα­τέ­χει ὁ ἴδι­ος (ἀ­γα­θά, χρή­μα­τα, ὑ­πη­ρε­σί­α, γνώ­σεις κ.λπ.­). Ὅ­ταν ἀ­σκῶ λει­τούρ­γη­μα, σκο­πός μου δὲν εἶ­ναι νὰ ἐ­ξα­σφα­λί­σω τὰ πρὸς τὸ ζῆν ἐ­μοῦ καὶ τῆς οἰ­κο­γε­νεί­ας μου (ὅ­πως συμ­βαί­νει ὅ­ταν ἀ­σκῶ ἐ­πάγ­γελ­μα), ἀλ­λά νὰ πα­ρα­χω­ρή­σω πρὸς τὸ σύ­νο­λο, τὴν Πο­λι­τεί­α ὅ,τι χρει­ά­ζε­ται γι­ὰ τὴ δι­κή της ἐ­πι­βί­ω­ση («δι­δό­ναι τοῖς πολ­λοῖς τὰ ἐμά»­). Τὸ ἀ­το­μι­κὸ συμ­φέ­ρον ὄ­χι μό­νο δὲν συμ­βι­βά­ζε­ται μὲ τὸ λει­τούρ­γη­μα, ἀλ­λά καὶ συ­γκρού­ε­ται πρὸς αὐ­τό, δε­δο­μέ­νου ὅ­τι ἀπὸ τὴ σκο­πι­ὰ τοῦ ἀ­τό­μου ἡ προ­σφο­ρά, πα­ρο­χή, δα­πά­νη κ.λπ. πρὸς τὴν Πο­λι­τεί­α ἀ­πο­τε­λεῖ μεί­ω­ση, ζη­μί­α τῶν προ­σω­πι­κῶν καὶ οἰ­κο­γε­νει­α­κῶν ἀ­γα­θῶν, δυ­να­μι­κοῦ κ.λπ.
Τo ἀ­συμ­βί­βα­στο με­τα­ξὺ τοῦ ἐ­παγ­γέλ­μα­τος καὶ τοῦ λει­τουρ­γή­μα­τος ἐ­φαρ­μό­σθη­κε ἂ­π’ ὅ­λες τὶς Πο­λι­τεῖ­ες ποὺ ἀ­πο­τέ­λε­σαν κα­τα­στά­σεις Ἀρ­χής καὶ ὄ­χι ἐ­ξου­σί­ας. Δὲν ἔ­χου­με λό­γους νὰ ἀ­να­φερ­θοῦ­με σὲ πε­ρι­πτώ­σεις ἄλ­λων ἐ­θνῶν, ἀφοῦϋ στὰ πο­λι­τι­κο­κοι­νω­νι­κὰ πρό­τυ­πα ποὺ συ­νέ­λα­βε καὶ ὑ­λο­ποί­η­σε τὸ Ἑλ­λη­νι­κὸ Ἔ­θνος στὶς ἐ­λεύ­θε­ρες φά­σεις τῆς ἱ­στο­ρί­ας του -μὲ ἐ­ξαί­ρε­ση τὶς πε­ρι­ό­δους κα­τα­πτώ­σε­ως ἢ τὶς πε­ρι­ό­δους ἔ­ντο­νης πα­ρου­σί­ας ξέ­νων ἐ­πι­δρά­σε­ων, ὅ­πως ἦ­ταν οἱ ἐ­πο­χὲς τοῦ Βυ­ζα­ντί­ου καὶ τοῦ ση­με­ρι­νοῦ Νε­ο­ελ­λη­νι­κοῦ Κρά­τους-, ἡ ταύ­τι­ση τῆς ἰ­δι­ό­τη­τας τοῦ ἐ­παγ­γελ­μα­τί­α μὲ τὴν ἰ­δι­ό­τη­τα τοῦ δη­μό­σι­ου λει­τουρ­γοῦ ἦ­ταν ἀ­δι­α­νό­η­τη σὰν σύλ­λη­ψη καὶ ἀ­πα­ρά­δε­κτη σὰν πο­λι­τι­κὴ πρα­κτι­κή. Στὴν πε­ρί­ο­δο ἀ­κμῆς ὅ­λων τῶν πό­λε­ων-κρα­τῶν τῆς ἀρ­χαί­ας Ἑλ­λά­δας οἱ πο­λι­τι­κοὶ ἄρ­χο­ντες, οἱ δι­κα­στές, οἱ δι­πλω­μα­τι­κοὶ ἀ­πε­σταλ­μέ­νοι καὶ οἱ «πρέ­σβεις», οἱ στρα­τι­ω­τι­κοὶ ἡ­γή­το­ρες καὶ γε­νι­κὰ ὅ­λα τὰ ἄ­το­μα ποὺ εἶ­ναι τε­ταγ­μέ­να στὴν ὑ­πη­ρε­σί­α τοῦ συ­νό­λου καὶ τῆς Πο­λι­τεί­ας δὲν ἀ­πο­ζοῦϋν ἀ­πὸ τὸ λει­τούρ­γη­μα ποὺ ἀ­σκοῦν, εἶ­ναι ἄ­μι­σθοι.
Ὁ θε­σμὸς τοῦ ἄ­μι­σθου μή-ἐ­παγ­γελ­μα­τί­α ὑ­πη­ρέ­τη τοῦ συ­νό­λου δὲν ἄ­φω­ροῦ­σε μό­νο στοὺς ἀ­να­λαμ­βά­νο­ντες δη­μό­σι­α ἀ­ξι­ώ­μα­τα, ἀλ­λά σὲ πολ­λὲς πε­ρι­πτώ­σεις ἐ­πε­κτει­νό­ταν καὶ σὲ οἱ­ο­δή­πο­τε ἁ­πλὸ πο­λί­τη ποὺ προ­σέ­φε­ρε οἱ­α­δή­πο­τε ὑ­πη­ρε­σί­α στὴν Πο­λι­τεί­α: οἱ στρα­τι­ῶ­τες, οἱ πο­λῖ­τες-δι­κα­στές, οἱ ἀ­στυ­νο­μι­κοί, οἱ «ὑ­πάλ­λη­λοι» δη­μο­σί­ων λει­τουρ­γι­ῶν, οἱ κα­τα­σκευ­α­στὲς δη­μο­σί­ων, κοι­νο­τι­κῶν καὶ κοι­νω­φε­λῶν ἔρ­γων δὲν ἔ­παιρ­ναν κα­νε­νὸς εἴ­δους ἀ­μοι­βή. Τὸ πο­λύ-πο­λὺ νὰ κα­τα­βάλ­λο­νταν σ’ αὐ­τοὺς ἔ­ξο­δα ποὺ εἶ­χαν κά­νει (π.χ. τα­ξι­δι­οῦ). Στὴν Ἀ­θη­να­ϊ­κή Πο­λι­τεί­α μά­λι­στα λει­τουρ­γοὶ κα­τ’ ἐ­ξο­χὴν ἦ­σαν οἱ ἰ­δι­ῶ­τες πο­λῖ­τες, ποὺ ἀ­νε­λάμ­βα­ναν μὲ δι­κά τους χρή­μα­τα τὴν κά­λυ­ψη δη­μο­σί­ων δα­πα­νῶν, ὅπως ἡ συ­ντή­ρη­ση πο­λε­μι­κῶν πλοί­ων, τὸ ἀ­νέ­βα­σμα θε­α­τρι­κῶν ἔρ­γων, ἡ ὀρ­γά­νω­ση ἀ­γώ­νων («τρι­η­ραρ­χί­α», «χο­ρη­γί­α» κ.λπ.­). ­Ἀ­πὸ τὸ πρῶ­το μέ­χρι τὸ τε­λευ­ταῖ­ο μέ­λος τῆς Πο­λι­τεί­ας κα­νεὶς δὲν ἀ­ποζοῦϋ­σε ἀ­πὸ τὴν ἴδι­α τὴν Πο­λι­τεί­α. Τὸ Δη­μό­σι­ο Τα­μεῖ­ο ὑ­πῆρ­χε γι­ὰ νὰ κα­λύ­πτῃ δα­πά­νες ἄ­σχε­τες πρὸς τὴ μι­σθο­δο­σί­α: ἀ­γο­ρὰ ὑλι­κοῦ, ἐ­ξο­πλι­σμός, κα­τα­σκευ­ὴ στό­λου, παι­δεί­α, κον­δύ­λι­α καὶ δα­πά­νες (ὄ­χι μι­σθοί) γι­ὰ τὴν ἐ­ξω­τε­ρι­κὴ πο­λι­τι­κή. Δη­μό­σι­ο τα­μεῖ­ο ποὺ με­τα­βάλ­λε­ται σὲ «κορ­βα­νά» (ἀ­πὸ τὴν ἐ­βραίι­κη λέ­ξη k­o­r­v­an), δη­λα­δὴ σὲ χρη­μα­το­φυ­λά­κι­ο τῆς Ἱ­ε­ρου­σα­λήμ, ἀ­πὸ τὸ ὅ­ποι­ο ἀ­πο­μυ­ζοῦν μη­νι­ά­τι­κα, με­ρο­κά­μα­τα καὶ ἀ­πο­ζη­μι­ώ­σεις οἱ πά­σης κα­τη­γο­ρί­ας μι­σθο­φό­ροι, ὑ­πῆρ­ξεν ἔν­νοι­α ποὺ συ­νέ­λα­βε τὸ ἑ­βρα­ϊ­κὸ πνεῦ­μα, εἶ­ναι θε­σμὸς ἐ­ντε­λῶς ξέ­νος πρὸς τὴν ἑλ­λη­νι­κὴ πο­λι­τι­κὴ ἀ­ντί­λη­ψη.
Γι­ὰ ν’ ἀ­πο­φυ­γὴ τὸν ἀ­πο­κλει­σμὸ ἀ­πὸ τὰ δη­μό­σι­α λει­τουρ­γή­μα­τα τῶν ἀ­ξί­ων καὶ ἱ­κα­νῶν πο­λι­τῶν ποὺ δὲν εἶ­χαν πε­ρι­ου­σί­α ἢ εἰ­σο­δήμα­τα -καὶ ἑ­πο­μέ­νως οἱ ὑ­πο­χρε­ώ­σεις τους ἐκ τῆς ἀ­να­λή­ψε­ως δη­μο­σῖ­ων κα­θη­κό­ντων καὶ ἀ­πο­στο­λῶν θὰ τοὺς ἀ­φαι­ροῦ­σαν τὴ δυ­να­τό­τη­τα νὰ ἀ­σκοῦν τὸ ἐ­πάγ­γελ­μά τους γι­ὰ νὰ ζή­σουν-, ἡ ἑλ­λη­νι­κὴ πο­λι­τι­κὴ σκέ­ψη συ­νέ­λα­βε τὴν ἰ­δέ­α τῆς ἄ­με­σης κα­λύ­ψε­ως ἀ­πὸ τὴν Πο­λι­τεί­α τῶν βι­ο­τι­κῶν ἀ­να­γκῶν τῶν πτω­χῶν λει­τουρ­γῶν της. Ἡ ἰ­δέ­α αὐ­τὴ ὑ­λο­ποι­ή­θη­κε μὲ λα­μπροὺς θε­σμούς, ὅ­πως ἡ «ἐν πρυ­τα­νεί­ῳ αἴ­τη­σις» τῆς ­Ἀ­θη­να­ϊ­κῆς Δη­μο­κρα­τί­ας-ἐ­πὶ πρό­σκαι­ρου ἢ μο­νί­μου βά­σε­ως (ἀεί­σι­τοι)- δη­μο­σί­ων ἄν­δρων ποὺ προ­σφέ­ρουν πολ­λὰ στὴν Πο­λι­τεί­α, τὰ «συσ­σί­τι­α» τῶν στρα­τι­ω­τικῶν στὴ Σπάρ­τη, τὸ «Λή­ι­ον» τῆς Αἰ­τω­λι­κῆς Συ­μπο­λι­τεί­ας κ.λπ.
Στὸ ση­μεῖ­ο αὐ­τὸ θὰ πρέ­πει νὰ κά­νου­με μί­α δι­πλὴ ἱ­στο­ρι­κὴ πα­ρα­τή­ρη­ση πο­λὺ με­γά­λης πρα­κτι­κῆς καὶ πο­λι­τι­κῆς ση­μα­σί­ας.
Οἱ θε­σμοὶ τῶν ἀ­μί­σθων λει­τουρ­γῶν, ἐν ὅσῳ ἴ­σχυ­αν, ὡδηγοῦσαν, ὅπως εἴπαμε, στὴν ρα­γδαί­α ἄ­νο­δο τῶν πο­λι­τι­κῶν ὀρ­γα­νι­σμῶν ποὺ τοὺς ἐ­φάρ­μο­ζαν. Ἔ­τσι π.χ. τῆς πε­ρι­ό­δου με­γί­στης ἀ­κμῆς καὶ ἰ­σχῦ­ος τῆς Ἀ­θη­να­ϊ­κής Πο­λι­τεί­ας (χρυ­σοῦς «αἰ­ών» τοῦ Πε­ρι­κλέ­ους) προ­η­γή­θη­κε ἡ πε­ρί­ο­δος τῆς ἀ­νο­δι­κῆς πο­ρεί­ας, κα­τὰ τὴν ὁποί­α ἡ ἀ­μι­σθί­α ὅ­λων τῶν λει­τουρ­γῶν ἦ­ταν κα­νό­νας χω­ρὶς ἐ­ξαί­ρε­ση.
Ἡ «ἐ­κμί­σθω­ση» τῶν λει­τουρ­γῶν ὕ­πηρ­ξεν ἀ­παρ­χὴ πα­ρα­κμῆς καὶ κα­τα­πτώ­σε­ως. Ἔ­τσι, ἂ­φ’ ὅ­του ὁ Πε­ρι­κλῆς κα­θι­έ­ρω­σε τὴ χρη­μα­τι­κὴ ἀ­πο­ζη­μί­ω­ση ἑ­νὸς ἡ­με­ρο­μι­σθί­ου, ἔ­στω μὲ τὸ ἀ­σή­μα­ντο πο­σὸ τοῦ ἑ­νὸς ὀ­βο­λο­ῦ (= ἑ­νὸς ἕ­κτου της δραχ­μῆς), γι­ὰ τοὺς δι­κα­στὲς καὶ ὡ­ρι­σμέ­νους ἄλ­λους λει­τουρ­γούς, ἀρ­χί­ζει ἡ δι­α­φθο­ρά, ἡ ἀ­πο­σύν­θε­ση καὶ ἡ κα­τι­οῦ­σα πο­ρεί­α τῶν Ἀ­θη­νῶν, ἡ ἧτ­τα καὶ ἡ ὑ­πο­τα­γή.1
Ὁ Ἑλ­λη­νι­σμός, με­τα­ξὺ τῶν ἄλ­λων, εἶ­χε κα­θι­ε­ρώ­σει καὶ σὰν ἀρ­χὴ τῆς ἀ­μυ­ντι­κῆς πρα­κτι­κῆ ς του τὴ συ­νο­λι­κὴ εὐ­θύ­νη γι­ὰ τὴν ἄ­μυ­να. Ὅ­λα τὰ μέ­λη τοῦ συ­νό­λου συμμε­τέ­χουν στὴν προ­ε­τοι­μα­σί­α καὶ τὴ δι­ε­ξα­γω­γὴ τῆς ἄ­μυ­νας, ὑ­πεύ­θυ­να καὶ ἐ­πὶ ἴσοις ὀ­ροις (μὲ ἐ­ξαί­ρε­ση τῶν ἀ­κα­ταλ­λή­λων λό­γω ἀ­ντι­κει­με­νι­κῆς ἀ­δυ­να­μί­ας, δη­λα­δὴ τῶν παι­δι­ῶν, γε­ρό­ντων, ἀ­σθε­νῶν καὶ γυ­ναι­κῶν). Σ’ ὅλες τὶς πό­λεις-κρά­τη τῆς προ­κλα­σι­κῆς, κλα­σι­κῆς καὶ με­τα­κλα­σι­κῆς Ἑλ­λά­δας ἡ ἰ­δι­ό­τη­τα τοῦ ἐ­λεύ­θε­ρου πο­λί­τη ταυ­τί­ζε­ται μὲ τὴν ἰ­δι­ό­τη­τα τοῦ στρα­τι­ώ­τη (ἡ­γή­το­ρος ἢ ὁ­πλί­τη). Οἱ ἱ­κα­νοὶ πο­λῖ­τες τῆς Σπάρ­της συ­να­πο­τε­λο­ϋ­σαν αὐ­τὸ τοῦ­το τὸ σπαρ­τι­α­τι­κὸ στρά­τευ­μα, ὅ­πως καὶ οἱ πο­λῖ­τες τῆς Ἀ­θη­να­ϊ­κής Δη­μο­κρα­τί­ας, τῶν Θη­βῶν κ.λπ.
Δὲν ὑ­πῆρ­χε δι­ά­κρι­ση με­τα­ξὺ στρα­τι­ω­τι­κοῦ καὶ ἰ­δι­ώ­τη, δὲν ὑ­πῆρ­χε λέ­ξη ἰ­δι­ώ­της μὲ τὴ ση­με­ρι­νὴ ἔν­νοι­α, ὅπως δὲν ὑ­πῆρ­χε καὶ λέ­ξη στρα­τι­ω­τι­κὸς μὲ τὴ ση­με­ρι­νὴ ἔν­νοι­α (τοῦ ἐ­παγ­γελ­μα­τί­α). Ὅ­λοι οἱ πο­λῖ­τες ἦ­σαν ὁ­πλῖ­τες καὶ ἀ­φ’ ἑ­τέ­ρου ὅ­λοι οἱ ὁ­πλῖ­τες ἦ­σαν πο­λί­τες, δε­δο­μέ­νου ὅ­τι κα­νεὶς δὲν ἀ­πο­ζο­ϋῦσεν ἀ­πὸ πό­ρους ποὺ ἐ­ξα­σφά­λι­ζε ἀ­πὸ τὸ «στρα­τι­ω­τι­κὸ ἐ­πάγ­γελ­μα». Τὸ τε­λευ­ταῖ­ο τοῦ­το εἰ­σή­χθη στὸν ἑλ­λη­νι­κὸ χῶ­ρο γι­ὰ πρώ­τη φο­ρά ἀ­πό τη Ρώ­μη καὶ ἴ­σχυ­σε στὴ Βυ­ζα­ντι­νὴ Αὐ­το­κρα­το­ρί­α, ποὺ κα­θι­έ­ρω­σε τὸν θε­σμὸ τοῦ ἐμ­μί­σθου ἐ­παγ­γελ­μα­τι­κοῦ στρα­τοῦ, ἐ­φ’ ὅ­σον o θε­σμὸς τοῦ πο­λί­τη-στρα­τι­ω­τι­κοῦ ἦ­ταν ἀ­δύ­να­το, λό­γω τῆς ἐ­θνι­κῆς ἀ­νο­μοι­ο­γέ­νει­ας τῶν ὑ­πη­κό­ων της, νὰ ἐ­φαρ­μο­σθῇ.2
Ὅ­πως ἐ­πι­ση­μαί­νε­ται, ἡ κα­θι­έ­ρω­ση ἀ­πο­ζη­μι­ώ­σε­ων σὲ λει­τουρ­γούς της Ἀ­θη­να­ϊ­κής Δη­μο­κρα­τί­ας -στὶς ἄλ­λες πό­λεις-κρά­τη τῆς κλα­σι­κῆς Ἑλ­λά­δας πο­τὲ δὲν κα­θι­ε­ρώ­θη­κε τέ­τοι­ος θε­σμός- κα­τα­κρί­θη­κε μὲ με­γά­λη δρι­μύ­τη­τα ἀ­πό τους ἱ­στο­ρι­κούς, «μὲ τὸ ἐ­πι­χεί­ρη­μα πὼς ἦ­ταν δι­α­φθο­ρὰ τοῦ λα­οῦ».
«Στὴν Ἀ­θή­να δὲν ὑ­πῆρ­χαν δι­κα­στὲς ἐξ ἐ­παγ­γέλ­μα­τος· κά­θε πο­λί­της ἡ­λι­κί­ας ἄ­νω τῶν τρι­ά­ντα ἐ­τῶν, ποὺ νὰ μὴ χρε­ώ­στη στὸ δη­μό­σι­ο καὶ νὰ μὴν ἔ­χῃ στε­ρη­θῆ τῶν πο­λι­τι­κῶν του δι­και­ω­μά­των, μπο­ροῦ­σε νὰ γί­νῃ δι­κα­στής, φθά­νει νὰ εἶ­χε ἐγ­γρα­φῇ στὸν κα­τά­λο­γο.4 Στὴν ἀρ­χὴν ἑ­κά­στου ἔ­τους δη­λα­δή, ἀ­πὸ τοὺς εἴ­κο­σι πε­ρί­που χι­λι­ά­δες Ἀ­θη­ναί­ους πο­λῖ­τες κα­ταρ­τι­ζό­ταν δι­ὰ κλή­ρου ἕ­νας πί­να­κας ἕ­ξη χι­λι­ά­δων δι­κα­στῶν, χω­ρὶς δι­ά­κρι­ση τά­ξε­ως ἢ πε­ρι­ου­σί­ας. Οἱ δι­κα­στὲς αὐ­τοὶ κα­τα­νέ­μο­νταν σὲ δέ­κα δι­κα­στή­ρι­α, τὸ κυ­ρι­ώ­τε­ρο τῶν ὁ­ποί­ων ἦ­ταν ἡ Ἠ­λι­αί­α. Πρὶν ἀ­πὸ κά­θε συ­νε­δρί­α­ση κλη­ρώ­νο­νταν τὰ ὀ­νό­μα­τα ἐ­κεί­νων ποὺ θὰ συ­νε­δρί­α­ζαν σὲ κά­θε δι­κα­στή­ρι­ο· ὁ ἀ­ριθ­μὸς τους ἐ­ποί­κιλ­λε ἀ­να­λό­γως τῆς σο­βα­ρό­τη­τος τῆς ὑ­πο­θέ­σε­ως: δι­α­κό­σι­οι ἕ­νας, πε­ντα­κό­σι­οι ἕ­νας, χί­λι­οι ἕ­νας, κά­πο­τε μά­λι­στα καὶ πε­ρισ­σό­τε­ροι.
»Οἱ δι­κα­στὲς συ­νε­δρί­α­ζαν ἀ­μι­σθί. Ὁ Πε­ρι­κλῆς ἀρ­γό­τε­ρα ἔ­θε­σπι­σε νὰ τοὺς δί­δε­ται ὡς ἀ­μοι­βή, ὑ­πὸ τύ­πον ἀ­πο­ζη­μι­ώ­σε­ως, ἕ­νας ὀ­βο­λός κα­τὰ συ­νε­δρί­αν, ὁ δι­κα­στι­κὸς, ἠλι­αστι­κός μι­σθός. Ἡ κα­θι­έ­ρω­ση αὐ­τῆς τῆς πλη­ρω­μῆς τῶν δι­κα­στῶν εἶ­χε δυ­ὸ συ­νέ­πει­ες: »Πρῶ­τον, οἱ πλού­σι­οι καὶ οἱ εὐ­κα­τά­στα­τοι πο­λῖ­τες πε­ρι­φρο­νοῦ­σαν ἢ πα­ρα­με­λοῦ­σαν λει­τουρ­γή­μα­τα μὲ τό­σο γλί­σχρες ἀ­μοι­βές, ἐ­νῷ οἱ ἄ­νερ­γοι καὶ οἱ ὀ­κνη­ροὶ εὕ­ρι­σκαν σ’ αὐ­τὰ ἕ­να μέ­σον βι­ο­πο­ρι­σμοῦ. Πρὶν ἀ­πὸ κά­θε συ­νε­δρί­α­ση συ­νω­θο­ῦ­ντο μπρὸς στὶς θύ­ρες τῶν δι­κα­στη­ρί­ων, μὲ τὴν ἐλ­πί­δα πὼς θὰ κλη­ρω­θοῦν καὶ θ’ ἀ­πο­κτή­σουν τὸ πο­λύ­τι­μο δι­ά­ση­μό του δι­κα­στι­κοῦ ἀ­ξι­ώ­μα­τος.
»Δεύ­τε­ρον, τὰ δι­κα­στή­ρι­α πε­ρι­έ­πε­σαν ὑ­πὸ τὴν ἐ­πί­δρα­ση τῶν δη­μα­γω­γῶν, ἰ­δί­ως ἂ­φ’ ὅ­του o Κλέ­ων (τὸ 425 ἢ 424), γι­ὰ νὰ κα­τα­στῇ δη­μο­φι­λής, ὕ­ψω­σε τὸν δι­κα­στι­κὸ μι­σθὸ σὲ τρε­ῖς ὀβο­λούς. Τὸ τρι­ώ­βο­λο ἔ­θε­σε στὰ χέ­ρι­α τῶν φτω­χῶν μί­α ση­μα­ντι­κὴ καὶ ἐ­πι­κίν­δυ­νη ἐ­ξου­σί­α. Κα­θο­δη­γού­με­νοι ὄ­χι ἀ­πό τὴ φρο­ντί­δα τῆς ἀ­πο­δό­σε­ως τῆς δι­και­ο­σύ­νης, ἄλ­λα μό­νον ἀ­πὸ τὸ προ­σω­πι­κὸ τους συμ­φέ­ρον, καὶ προ­σπα­θώ­ντας νὰ ἐ­ξα­σφα­λί­σουν τὴ ζω­ὴ τοὺς ἀ­πο­κλει­στι­κὰ καὶ μό­νον ἀ­πὸ τὴν ἐ­νά­σκη­ση τοῦ λει­τουρ­γή­μα­τος αὐ­τοῦ, τί­πο­τα’ ἄλ­λο δὲν εἶ­χαν στὸν νοῦ τοὺς πα­ρὰ πὼς θὰ εἶ­χαν συ­χνό­τε­ρα τὴν εὐ­και­ρί­α νὰ δι­κά­σουν. Τὶς δι­α­θέ­σεις αὐ­τὲς ἐ­φρό­ντι­ζαν νὰ ὑ­πο­θάλ­πουν οἱ δη­μα­γω­γοί, πολ­λα­πλα­σι­ά­ζο­ντας τὶς κα­τη­γο­ρί­ες καὶ τὶς δί­κες ἐ­να­ντί­ον τῶν πο­λι­τι­κῶν τοὺς ἀ­ντι­πά­λων καὶ ἐ­κεί­νων τῶν ὁποί­ων ἐπω­φθαλμι­οῦ­σαν τὰ πλού­τη. Ἔ­τσι ἐ­βα­σί­λευ­σαν οἱ κα­τα­δό­τες κι οἱ συ­κο­φά­ντες. »Ὁ πρω­ταί­τι­ος τῆς κα­τα­στά­σε­ως αὐ­τῆς ἦ­ταν o Κλέ­ων. Φι­λο­χρή­μα­τος καὶ συ­κο­φά­ντης ὅ­πως ἦ­ταν, εἶ­χε σκορ­πί­σει τὴ δι­χό­νοι­α στὴν πό­λη. Κο­λα­κεύ­ο­ντας τὸν λα­ὸ γι­ὰ νὰ τὸν ἔ­χῃ εὐ­κο­λώ­τε­ρα ὑ­πο­χεί­ρι­όν του, εἶ­χε δη­μι­ουρ­γή­σει, μὲ τὴν κα­θι­έ­ρω­ση τοῦ τρι­ω­βό­λου, μί­α ἀ­ξι­ο­θρή­νη­τη νο­ο­τρο­πί­α, κα­θι­στώ­ντας τοὺς δι­κα­στὲς κα­κοὺς καὶ συμ­φε­ρο­ντο­λό­γους».5
Ἡ με­τα­τρο­πὴ τῶν λει­τουρ­γῶν σὲ ἔμ­μι­σθους ὑ­παλ­λή­λους, ἀ­πο­ζῶ­ντες ἀ­πὸ τὸ λει­τούργημα ποὺ ἀ­σκο­ῦν, προ­κα­λεῖ μέ­σῳ μί­ας αὐ­τό­μα­τα λει­τουρ­γού­σης ἐ­ξε­λί­ξε­ως τὶς ἀ­κό­λου­θες συ­νέ­πει­ες:

Πρῶ­τον

Δι­α­φθο­ρὰ τῆς Πο­λι­τεί­ας. Ἡ πρα­κτι­κή της χρη­σι­μο­ποι­ή­σε­ως τῆς δη­μό­σι­ας θέ­σε­ως ὡς μέ­σου βι­ο­πο­ρι­σμοῦ ὁ­δη­γεῖ τὸν κά­το­χό της θέ­σε­ως στὴν ἀ­πό­κτη­ση τῆς κοι­νῆς καὶ χα­ρα­κτη­ρι­στι­κῆς γι­ὰ ὅλους τοὺς ἐ­παγ­γελ­μα­τί­ες νο­ο­τρο­πί­ας τοῦ ἐ­παγ­γελ­μα­τι­κοῦ συμ­φέ­ρο­ντος. Ἔ­τσι ὁ λει­τουρ­γὸς ὄ­χι μό­νο ἐ­πι­δι­ώ­κει μὲ κά­θε θε­μι­τὸ καὶ ἀ­θέ­μι­το τρό­πο τὴν ἐ­ξα­σφά­λι­ση καὶ αὔ­ξη­ση τῶν νο­μι­μο­ποιημέ­νων ἀ­πο­λαυῶν του (μι­σθός, ἐ­πι­δό­μα­τα, «ἔ­ξο­δα πα­ρα­στά­σε­ως» κ.λπ.­), ἀλ­λά, δέ­σμι­ος τῶν κι­νή­τρων του ὡς ἐ­παγ­γελ­μα­τί­α, προ­σπα­θεῖ νὰ ἐξε­ύ­ρῃ, μέ­σῳ τῆς δημό­σι­ας θέ­σε­ως ποὺ κα­τέ­χει, καὶ ἄλ­λους πό­ρους, ποὺ δὲν ἀ­ντλοῦ­νται ἀ­πὸ τὸ Δη­μό­σι­ο Τα­μεῖ­ο ἀλ­λά ἀ­πὸ ἄλ­λες πη­γές. Τὸ ἀ­πο­τέ­λε­σμα εἶ­ναι ἡ ἐμ­φά­νι­ση τῶν φαι­νο­μέ­νων τῆς δω­ρο­λη­ψί­ας, τῆς συ­ναλ­λα­γῆς, τῆς «προ­μή­θει­ας» καὶ τῆς δι­α­φθο­ρᾶς τῶν ὑ­παλ­λή­λων. Ἡ δι­α­φθο­ρὰ κα­τὰ μοι­ραί­αν προ­έ­κτα­σιν ἐ­ξα­πλώ­νε­ται καὶ στοὺς μὴ ὑ­παλ­λή­λους πο­λῖ­τες, οἱ ὁποῖ­οι με­τα­βάλ­λο­νται σὲ δω­ρο­δο­κο­ῦ­ντες, «πρι­μο­δό­τες» κ.λπ.

Δεύ­τε­ρον

Ὑ­πο­δού­λω­ση τοῦ λει­τουρ­γοῦ. Ὁ ἔμ­μι­σθος ὑ­πάλ­λη­λος, τοῦ ὁ­ποί­ου ἡ ἐ­πι­βί­ω­ση ἐ­ξαρ­τᾶ­ται ἀ­πὸ τὸ Δη­μό­σι­ο Τα­μεῖ­ο, ὑ­πο­τάσ­σε­ται καὶ ἐ­ξαν­δρα­πο­δί­ζε­ται ἀ­πὸ αὐ­τοὺς ποὺ κρα­τοῦν τὰ κλει­δι­ά του, δη­λα­δὴ ἀ­πὸ τὸ ἑ­κά­στο­τε ἢ τὸ μό­νι­μο πο­λι­τι­κὸ κα­τε­στη­μέ­νο. Ὁ «ἐ­παγ­γελ­μα­τί­ας λει­τουρ­γός» δὲν ὑ­πό­κει­ται πι­ὰ ἀ­πο­κλει­στι­κὰ καὶ μό­νο στὴν ἀρ­χὴ τῆς ἀ­πρό­σω­πης Πο­λι­τεί­ας, τῆς ὁ­ποί­ας ὑ­πο­τί­θε­ται ὅ­τι εἶ­ναι ὑ­πη­ρέ­της, ἀλ­λά ὑ­πο­κύ­πτει στὴν τυ­ραν­νί­α δι­α­φό­ρων ἀ­τό­μων, κλί­κων καὶ φα­τρι­ῶν, ἀ­πὸ τὰ ὁ­ποῖ­α ἐ­ξαρ­τᾶ­ται ἡ μι­σθο­λο­γι­κὴ καὶ βαθ­μο­λο­γι­κή του πο­ρεί­α.

Τρί­τον

Ποι­ο­τι­κὴ κα­τά­πτω­ση, φθο­ρὰ καὶ ἀ­πο­δυ­νά­μω­ση τῶν λει­τουρ­γη­μά­των καὶ κα­τ’ ἐ­πέ­κτα­σιν τῶν θε­σμῶν τῆς Πο­λι­τεί­ας. Τὸ ἐ­παγ­γελ­μα­το­ποι­η­μέ­νο λει­τούρ­γη­μα, κα­θὼς με­ταλ­λάσ­σε­ται ὁ ἀρ­χι­κός του χα­ρα­κτῆ­ρας καὶ με­τα­τρέ­πε­ται ἀ­πὸ δρα­στη­ρι­ό­τη­τα γι­ὰ τὴν ὑ­πη­ρε­σί­α τοῦ συ­νό­λου σὲ δρα­στη­ρι­ό­τη­τα γι­ὰ τὴν ἐ­ξυ­πη­ρέ­τη­ση τῶν ἀ­σκού­ντων αὐ­τό, χά­νει τό κῦ­ρος του, ὑ­πο­βι­βά­ζε­ται στὴ συ­νεί­δη­ση τοῦ συ­νό­λου. Οἱ ἱ­κα­νοί, ποὺ δὲν ἐν­δι­α­φέ­ρο­νται γι­ὰ τὸ δη­μό­σι­ο χρῆ­μα, δι­ό­τι μπο­ροῦν νὰ ζή­σουν ἀ­πὸ οἱ­ο­δή­πο­τε ἄλ­λο ἰ­δι­ω­τι­κὸ ἐ­πάγ­γελ­μα, δὲν προ­σφέ­ρο­νται γι­ὰ ὑ­πάλ­λη­λοι οὔ­τε γι­ὰ ἡ­γή­το­ρες τῆς Πο­λι­τεί­ας. Ἔ­τσι ὑ­πο­βι­βά­ζε­ται τὸ ἐ­πί­πε­δο τῶν προ­σφε­ρο­μέ­νων δημο­σί­ων ὑ­πη­ρε­σι­ῶν, δυ­σχε­ραί­νε­ται ἡ ἐ­πίτευ­ξη τοῦ σκο­ποῦ γι­ὰ τὸν ὁ­ποῖ­ο θε­σπί­στη­κε τὸ λει­τούρ­γη­μα καὶ τε­λι­κὰ γί­νε­ται προ­βλη­μα­τι­κὴ ἡ κα­λή λει­τουρ­γί­α τῶν θε­σμῶν ἀλ­λά καὶ τῶν δι­α­φό­ρων το­μέ­ων τοῦ μη­χα­νι­σμοῦ τῆς Πο­λι­τεί­ας.

Τέ­ταρ­τον

Ἀ­νά­πτυ­ξη τῆς κλί­κας καὶ τῆς κά­στας. Κα­θὼς ὁ ἔμ­μι­σθος λει­τουρ­γὸς ὑ­πη­ρε­τεῖ τὸ ἐ­παγ­γελ­μα­τι­κό του συμ­φέ­ρον, «συμ­μα­χεῖ» μὲ ἄλ­λους ποὺ ἔ­χουν τὰ ἴδι­α μ’ αὐ­τὸν συμ­φέ­ρο­ντα, γι­ὰ νὰ μπό­ρε­σῃ ἔ­τσι νὰ τὰ ἐ­ξα­σφά­λι­σῃ καὶ προ­ω­θή­σῃ εὐ­χε­ρέ­στε­ρα. Ἔ­τσι ἀρ­χί­ζει ἡ ὁ­μα­δο­ποί­η­ση τῶν λει­τουρ­γῶν, ποὺ ὁ­δη­γεῖ στὴ συ­γκρό­τη­ση μι­κρῶν καὶ εὐ­ρύ­τε­ρων κλι­κῶν. Στα­δι­α­κὰ ἡ κλί­κα ποὺ δη­μι­ουρ­γεῖ­ται με­τα­ξὺ τῶν ὑ­παλ­λή­λων μί­ας ὑ­πη­ρε­σί­ας, ἐ­πε­κτεί­νε­ται στὴν κά­στα τῆς κα­τη­γο­ρί­ας τους ἢ τοῦ το­μέ­ως ποὺ ἐ­παν­δρώ­νουν. Τε­λι­κὴ κα­τά­λη­ξη τῆς ὁ­μα­δο­ποι­ή­σε­ως τῶν λει­τουρ­γῶν εἶ­ναι ἡ ἀ­νά­πτυ­ξη κοι­νοῦ καστι­κοῦ πνεύ­μα­τος με­τα­ξὺ ὅ­λων ὅ­σοι ἀ­πο­ζοῦν ἀ­πὸ τὸ Δη­μό­σι­ο Τα­μεῖ­ο, δη­λα­δὴ ὅ­λων τῶν ἐμ­μί­σθων ὑ­παλ­λή­λων τοῦ Κρά­τους. Ἔ­τσι ἡ Πο­λι­τεί­α ἀ­πὸ σχῆ­μα ποὺ ἐξ ὁ­ρι­σμοῦ δη­μι­ουρ­γεῖ­ται γι­ὰ νὰ ὑ­πη­ρε­τῇ, γί­νε­ται σχῆ­μα ποὺ ὑ­πάρ­χει γι­ὰ νὰ ὑ­πη­ρε­τῆ­ται ἀ­πὸ τὰ ἐ­κτὸς αὐ­τῆς εὑ­ρι­σκό­με­να μέ­λη το­ῦ συ­νό­λου, κα­τα­ντᾷ δη­λα­δὴ αὐ­τὸ τὸ βδέ­λυγ­μα τῆς ἐ­πο­χῆς μας ποὺ ὀ­νο­μά­ζου­με «λῃ­στρι­κὸ Κρά­τος», δη­λα­δὴ ἐ­ξου­σι­α­στι­κὸ ὑ­πο­σύ­νο­λο, ποὺ ἀ­πο­μυ­ζᾷ τοὺς πο­λῖ­τες γι­ὰ νὰ τρέ­φῃ ἐ­κεί­νους ποὺ τὸ ἀ­πο­τε­λοῦν (πο­λι­τι­κοὺς ἡ­γέ­τες, βου­λευ­τές, στρα­τι­ω­τι­κούς, δι­πλω­μά­τες, δι­κα­στές, ὑ­πη­ρε­σι­α­κοὺς πα­ρά­γο­ντες, ὑ­παλ­λή­λους πά­σης κα­τη­γο­ρί­ας).

Πέ­μπτον

Οἰ­κο­νο­μι­κὴ ἀ­φαί­μα­ξη τῆς Πο­λι­τεί­ας. Ἡ δα­πά­νη τοῦ δη­μο­σί­ου χρή­μα­τος πολ­λα­πλα­σι­ά­ζε­ται μὲ τὴν πα­ρο­χὴ μι­σθῶν, ἐ­πι­δο­μά­των καὶ συ­ντά­ξε­ων, ποὺ σὰν κον­δύ­λι­α συ­χνὰ κα­λύ­πτουν πο­σὰ πο­λὺ με­γα­λύ­τε­ρα ἀ­πὸ ὅ­σα χρει­ά­ζε­ται ἕ­να Ἔ­θνος γι­ὰ νὰ «λειτουρ­γή­σῃ» σὰν σύ­νο­λο. Ἔ­τσι ἡ οἰ­κο­νο­μι­κά ἀ­πο­μυ­ζου­με­νη Πο­λι­τεί­α κα­θί­στα­ται ἀ­νί­κα­νη νὰ ἀ­ντι­με­τω­πί­ζῃ μὲ ἄ­νε­ση ἄλ­λες δα­πά­νες, ἀ­πα­ραί­τη­τες γι­ὰ τὴν ἐ­πι­βί­ω­ση καὶ προ­κο­πὴ το­ΐ­ι συ­νό­λου.
Μὲ τὴν ἀ­νά­θε­ση τῶν δη­μο­σί­ων θέ­σε­ων καὶ συ­νε­πῶς τῶν τυ­χῶν τῆς ὁ­μά­δας στοὺς ἐ­παγ­γελ­μα­τί­ες καὶ τὸν ἀ­πο­κλει­σμὸ τῶν ὑ­πο­λοί­πων με­λῶν ἀ­πό τη δι­α­δι­κα­σί­α τῶν ἀ­πο­φά­σε­ων ἡ Πο­λι­τεί­α με­τα­βάλ­λε­ται σὲ κα­στι­κὸ κρά­τος, δη­λα­δὴ σ’ ἕ­να ὑ­πο­σύ­νο­λο ποὺ ἀ­να­πτύσ­σε­ται σὰν ἐ­ξό­γκω­μα πά­νω στὸν κορ­μὸ τοῦ συ­νό­λου καὶ ἐ­ξε­λίσ­σε­ται σὲ κλει­στὸ «κον­φόρμ» ἐ­ξου­σί­ας, ποὺ λει­τουρ­γεῖ μό­νο γι­ὰ τὴν ὑ­λι­κὴ συ­ντή­ρη­ση τοῦ ἰδί­ου τοῦ ἐ­αυ­τοῦ τῆς, ἀ­δι­α­φο­ρώ­ντας γι­ὰ τὸ Ἔ­θνος.
Τὸ κα­στι­κὸ Κρά­τος, ἐ­κτός τοῦ ὅ­τι ὡς ἐκ τῆς φύ­σε­ως τοῦ ἀ­πο­τε­λεῖ σχῆ­μα ὑ­πο­βι­βα­σμέ­νο σὲ σχέ­ση μὲ τὸ ἐ­θνι­κὸ σύ­νο­λο, εἶ­ναι ταυ­τό­χρο­να σχῆ­μα ἀ­νί­σχυ­ρο, χα­λα­ρό, συ­νε­πτυγμέ­νο καὶ ἀ­νε­νερ­γὸ σὲ σύ­γκρι­ση μὲ τὴν Πο­λι­τεί­α, ποὺ στη­ρί­ζε­ται στὴ συ­νε­χή δημό­σι­α ἐ­νερ­γο­ποί­η­ση ὁ­λό­κλη­ρου το­ῦ δυ­να­μι­κοῦ τῆς ὁ­μά­δας καὶ ἀ­ντλεῖ τὶς δυ­νά­μεις της ἀ­πὸ τὸ σύ­νο­λο τῶν ἀ­τό­μων, τῶν ὅ­ποι­ων τὸ συμ­φέ­ρον συ­μπί­πτει μὲ τὸ συμ­φέ­ρον τῆς δι­κῆς τους, μὴ κα­στι­κὴς Πο­λι­τεί­ας, δη­λα­δὴ ἀ­πὸ τὸ σύ­νο­λο τῶν πο­λι­τῶν.
Τὰ κα­στι­κὰ Κρά­τη, κα­θὼς εἶ­ναι ἀ­πο­δυ­να­μω­μέ­να, χω­ρὶς ἐ­σω­τε­ρι­κὴ συ­νο­χὴ καὶ ἐκ τῶν πραγ­μά­των ἀ­πο­χω­ρι­σμέ­να ἀ­πὸ τὸ κύ­ρι­ο σῶ­μα το­ῦ συ­νό­λου, μοι­ραί­α ἐ­ξε­λίσ­σο­νται σὲ δι­ε­θνι­στι­κᾶ καὶ τε­λι­κὰ ὑ­πο­τάσ­σο­νται στὴ Δι­ε­θνῆ Ἐ­ξου­σί­α – πρᾶγ­μα ποὺ ἐξ ἀ­ντι­κει­μέ­νου δὲν μπο­ρεῖ νὰ συμ­βῇ μὲ τὴν Πο­λι­τεί­α, δε­δο­μέ­νου ὅ­τι Πο­λι­τεί­α καὶ Δι­ε­θνὴς Ἐ­ξου­σί­α εἶ­ναι δυ­νά­μεις ἐξ ὁ­ρι­σμοῦ ἀ­ντί­θε­τες, ἀ­ντί­πα­λες καὶ ἀ­συμ­βί­βα­στες. Ἡ κα­τάρ­γη­ση τοῦ ἐ­παγ­γελ­μα­τι­σμοῦ τῶν λει­τουρ­γῶν ἀ­πο­τε­λεῖ κε­φα­λαι­ώ­δη προ­ϋ­πό­θε­ση τῆς ἐ­ναρ­χης κοι­νω­νί­ας καὶ τῆς Πο­λι­τεί­ας καὶ ἀ­πο­κα­τά­στα­ση τοῦ φυ­σι­κοῦ κοι­νω­νι­κοῦ ρό­λου τῶν με­λῶν τους, ρό­λου ποὺ ἀ­νε­τρά­πη στὴν ἐ­ξου­σι­α­στι­κὴ κοι­νω­νί­α τῆς πα­ρα­κμῆς, τοῦ ψεύ­δους καὶ τῆς ἀ­νελευ­θε­ρί­ας.


Κά­τι ἀ­νά­λο­γο συ­νέ­βη στὴ Νε­ώ­τε­ρη Ἑλ­λά­δα: Ἀ­φ’ ὅτου ἐ­πε­κτά­θη­κε καὶ ἐ­πι­ση­μο­ποι­ή­θη­κε ὁ θε­σμὸς τῆς μι­σθο­δο­σί­ας τῶν πο­λι­τι­κῶν καὶ στρα­τι­ω­τι­κῶν, ἡ Ἐ­πα­νά­στα­ση κλο­νί­σθηκε καὶ κιν­δύ­νευ­σε νὰ σβήςῃ. Ὁ συ­γκροτη­θείς ἀ­πὸ τὸ κρά­τος ἐ­παγ­γελ­μα­τι­κὸς στρα­τὸς του ἀ­πε­δεί­χθη ἀ­νί­κα­νος νὰ ἀ­ντι­με­τω­πί­σῃ τὸν ἴ­δι­ο ἐ­κεῖ­νο σουλ­τα­νι­κὸ στρα­τό, τὸν ὁ­ποῖ­ο κα­τα­νι­κοῦ­σε ἐ­πὶ πέ­ντε χρό­νι­α ὁ μὴ ἐ­παγ­γελ­μα­τι­κὸς στρα­τὸς τοῦϋ Εἰ­κο­σι­έ­να. Καὶ το­ῦ­το, δη­λα­δὴ ἡ ἐ­παί­σχυ­ντη ἧτ­τα το­ῦ Ἐ­νε­νή­ντα Ἑ­πτά, συ­νέ­βη ὕ­στε­ρα ἀ­πὸ ἑ­βδο­μή­ντα χρό­νι­α ἰ­σχύ­ος τοῦ θε­σμο­ῦ τῶν ἐ­παγ­γελ­μα­τι­ῶν στρα­τι­ω­τι­κῶν ἡ­γη­τό­ρων καὶ μά­λι­στα σὲ στιγ­μὴ ποὺ ὁ σουλ­τα­νι­κὸς στρα­τὸς βρι­σκό­ταν πι­ὰ σὲ πλή­ρη ἀ­πο­δυ­νά­μω­ση, λό­γω τῆς με­γά­λης πα­ρα­κμῆς το­ϋ σουλ­τα­νι­κο­ϋ κα­θε­στῶ­τος.
Στὴν Ἀ­θη­να­ϊ­κή Πο­λι­τεί­α δλοὶ οἱ πο­λῖ­τες οἱ δυ­νά­με­νοι νὰ φέ­ρουν ὅπλα (εἴ­κο­σι ἕ­ως ἑ­ξή­ντα ἔ­των) ἦ­σαν στρα­τι­ω­τι­κοὶ καὶ δι­α­τη­ροῦ­σαν τὸν ὁ­πλι­σμό τους στὰ σπί­τι­α τους. Τὰ ὁ­μα­δι­κὰ δπλὰ (ὅπως οἱ πο­λε­μι­κὲς τρι­ή­ρεις, οἱ πο­λι­ορ­κη­τι­κὲς μη­χα­νὲς κ.λπ.) συ­ντη­ροῦ­νταν καὶ ἐ­παν­δρώ­νο­νταν μὲ εὐ­θύ­νη καὶ ἔ­ξο­δα τῶν εὔὐκα­τά­τα­των πο­λι­τῶν («λει­τουρ­γῶν», «τρι­η­ράρ­χων»­), ποὺ ἀ­νῆ­καν στὴν τά­ξη τῶν πε­ντα­κο­σι­ο­με­δί­μνων. Τὸ ἱπ­πι­κὸ συ­νε­τήηρεῖϊ­το καὶ ἐκ­παι­δευ­ό­ταν μὲ τὴν εὐ­θύ­νη καὶ τὴ δα­πά­νη τῆς δεύ­τε­ρης τά­ξε­ως πο­λι­τῶν, τῶν «ἱπ­πέ­ων». Οἱ στρα­τη­γοὶ (δέ­κα τὸν ἀ­ριθ­μό) ἐ­ξε­λε­γο­ντο τὸν Φε­βρου­ά­ρι­ο κά­θε χρό­νου ἀ­πὸ τὴν Ἐκ­κλη­σί­α το­ϋ Δή­μου γι­ὰ θη­τεί­α ἑ­νὸς ἔ­τους με­τα­ξὺ ὅλων ἐ­κεί­νων τῶν πο­λι­τῶν ποὺ ἁ­πλῶς δι­έ­θε­ταν ἡ­γε­τι­κὲς ἱ­κα­νό­τη­τες. Τὸν ἴ­δι­ο μή­να ἐ­ξε­λέ­γο­ντο ἐ­πί­σης οἱ ὑ­πό­λοι­ποι ἀ­ξι­ω­μα­τι­κοὶ (οἱ «τα­ξί­αρ­χοι» γι­ὰ τὸ πε­ζι­κὸ καὶ οἱ «φύ­λαρ­χοι» γι­ὰ τὸ ἱπ­πι­κό), ὁ­μοί­ως γι­ὰ θη­τεί­α ἑ­νὸς ἔ­τους με­τα­ξὺ πο­λι­τῶν μὲ ἀ­νά­λο­γες ἱ­κα­νό­τη­τες. Ὅ­λοι ἦ­σαν ἄ­μι­σθοι, ἀλ­λὰ στὶς μά­κρυ­νες ἐκ­στρα­τεῖ­ες μπο­ροῦ­σαν νὰ δι­α­χει­ρι­σθοῦν ὡ­ρι­σμέ­να πο­σά, δί­νο­ντας με­τὰ τὴ λή­ξη τῆς ἐκ­στρα­τεί­ας λο­γα­ρι­α­σμὸ στὴν Ἐκ­κλη­σί­α. Οἱ ἀ­ξι­ω­μα­τι­κοὶ στὶς ἐκ­στρα­τεῖ­ες εἶ­χαν πλή­ρεις πο­λι­τι­κὲς καὶ δι­πλω­μα­τι­κὲς ἁρ­μο­δι­ό­τη­τες. (Βλέ­πε­τε συ­νο­πτι­κὰ «Ἱ­στο­ρί­αν τοῦ Ἑλ­λη­νι­κοῦ Ἐ­θνους», Ἐκ­δο­τι­κὴ Ἀ­θη­νῶν, τό­μος Γ1, σσ. 95-96).
«­Ἱ­στο­ρί­α τοῦ Ἑλ­λη­νι­κοῦ Ἔ­θνους», Ἐκ­δο­τι­κὴ Ἀ­θη­νῶν, τόμ. Γ1, σ. 61.
Σύγ­χρο­νη πε­ρί­πτω­ση μὴ ἐ­παγ­γελ­μα­τι­κῆς Δι­και­ο­σύ­νης συ­να­ντοῦ­με στὴ Με­γά­λη Βρε­τα­νί­α. Τὸ Δί­και­ο στὴ χώ­ρα αὐ­τὴ βα­σί­ζε­ται στὴν πα­ρά­δο­ση καὶ τὸ ἔ­θι­μο. Ὑ­πάρ­χει ἕ­νας μι­κρὸς ἀ­ριθ­μὸς ἐ­παγ­γελ­μα­τι­ῶν δι­κα­στῶν (γύ­ρω στοὺς ἑ­κα­τό) ποὺ ἑ­δρεύ­ουν στὸ Λον­δί­νο καὶ πε­ρι­ο­δεύ­ουν, ἔ­χο­ντας ὁ ἕ­νας τὴν εὐ­θύ­νη γι­ὰ μι­ὰ ὡ­ρι­σμέ­νη πε­ρι­ο­χὴ το­ϋ Κρά­τους. Οἱ ὑ­πό­λοι­ποι δι­κα­στὲς εἶ­ναι πρό­κρι­τοι πο­λῖ­τες, ποὺ προ­σφέ­ρουν τὶς δι­κα­στι­κὲς ὑ­πη­ρε­σί­ες τοὺς ἀ­μι­σθί.
Γι­άν­νη ΟΙ­κο­νο­μί­δη, «Ἅ­πα­ντα Ἀ­ρι­στο­φά­νους», ἔκδ. Δ. Δα­ρε­μα, σσ. 207-209.

πηγη

Το μήνυμα του προδότη του Ελληνικού λαού Α.Σαμαρά για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

«Τιμούμε εκείνους τους ήρωες που δεν δίστασαν να προσφέρουν, ακόμη και τη ζωή τους, για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια. Εκείνους που αγωνίστηκαν κατά
του φασισμού και του ναζισμού, αφήνοντας σε όλους μας ακατάλυτες παρακαταθήκες. Εκείνους που έκαναν τον Ελεύθερο Κόσμο να μιλά για το μεγαλείο και την προσφορά της Ελλάδας στους κοινούς αγώνες» αναφέρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Το έπος του ’40, που καταγράφηκε στις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας, εμπνέει και διδάσκει. Δίνει σε όλους μας, τη δυνατότητα να αντλήσουμε διδάγματα ενότητας και συστράτευσης στην τελευταία μάχη για την έξοδο της Πατρίδας μας από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας μας» σημειώνει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός και προσθέτει:

«Προχωρούμε τώρα, με πίστη στην Πατρίδα μας και εμπιστοσύνη στους Έλληνες, με στέρεα και σίγουρα βήματα, να πετύχουμε την ανάταξη της οικονομίας και την ανάταση της κοινωνίας μας. Οι θυσίες που έγιναν από όλους αποδίδουν, ήδη, απτά αποτελέσματα. Η αρχή έγινε και κανένας δεν μπορεί να μας σταματήσει. Η νίκη στην αδυσώπητη αυτή σύγκρουση θα είναι για όλους τους Έλληνες. Γιατί όλοι οι Έλληνες θα μπορούμε πια να πορευτούμε σε νέους δρόμους προοπτικής και ελπίδας».

πηγη

Τσεχία: «Δώστε μας 1 εκατ. ευρώ αλλιώς... θα διασπείρουμε τον Έμπολα!»

Άγνωστοι εκβιαστές απείλησαν την Τσεχία ότι θα διασπείρουν στη χώρα τον ιό του Έμπολα και απαίτησαν το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ —αλλά σε... bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα— για να μην προχωρήσουν στο σχέδιό τους, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.


"Ένας ή περισσότεροι δράστες εκβιάζουν το κράτος και απειλούν ότι θα διασπείρουν τον ιό Έμπολα", είπε ο υποδιευθυντής της εθνικής αστυνομίας, Ζντένεκ Λάουμπε. "Εξ αρχής, ο βασικός στόχος τους ήταν να προκαλέσουν πανικό", υποστήριξε.

Το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι εκβιαστές "χρησιμοποιούν πολύ προηγμένες μεθόδους επικοινωνίας", χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Σλάστα, τον επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, οι δράστες, εφόσον εντοπισθούν και συλληφθούν, μπορεί να καταδικαστούν ακόμη και σε 12ετή κάθειρξη.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας Βλαντίμιρ Βαλέντα εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, λέγοντας ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες μετάδοσης του θανατηφόρου ιού στη χώρα. "Το να αποκτήσει κανείς τον ιό, να τον μεταφέρει και να τον διαδώσει με άλλον τρόπο εκτός της άμεσης επαφής με έναν ασθενή ή τα σωματικά υγρά του δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο", είπε στους δημοσιογράφους.

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα της ασθένειας στην Τσεχία.


Γκέοργκ Κάντορ: Ο μαθηματικός που κατάφερε να μετρήσει το άπειρο και... κατέληξε σε ψυχιατρείο


Γκέοργκ Κάντορ: Ο μαθηματικός που κατάφερε να μετρήσει το άπειρο και... κατέληξε σε ψυχιατρείο

Γκέοργκ Κάντορ - Georg Cantor
Σπουδαίος Γερμανός μαθηματικός εβραϊκής καταγωγής. Γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1845 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, και είναι ο δημιουργός της μεγαλοφυούς θεωρίας των συνόλων και ιδιαίτερα των απειροσυνόλων.
Διαγράφοντας μια πορεία συνυφασμένη με την ανθρώπινη εξέλιξη, τα μαθηματικά πάντα ήταν σε θέση να προσφέρουν τροφή για σκέψη ακόμα και σε όσους δεν είχαν άμεση επαφή μαζί τους.
Κάθε αυστηρά ορισμένη μαθηματική έννοια που φαίνεται απρόσιτη ανάμεσα στους περίεργους συμβολισμούς, γίνεται αμέσως πιο ενδιαφέρουσα όταν εμπλακεί η φιλοσοφία για να της δώσει μια πιο... γλυκιά όψη. Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος ώστε η μαθηματική λογική να γίνει αντιληπτή χωρίς να απαιτούνται μαθηματικές γνώσεις.
Φιλοσοφία και μαθηματικά δημιούργησαν από πολύ νωρίς σχέσεις αλληλεξάρτησης. Ο βασικός παράγοντας για να αρχίσει αυτή η... σύμπλευση των επιστημών βρισκόταν κρυμμένος πίσω από την πιο μυστηριώδη έννοια των μαθηματικών, το άπειρο. Τόσο οι μαθηματικοί όσο και οι φιλόσοφοι δυσκολεύονταν να κατανοήσουν την αφηρημένη έννοια του απείρου. Το... πλαγιαστό οχτάρι εμφανιζόταν σαν θεϊκό σύμβολο στα τετράδια των επιστημόνων, εκφράζοντας την έννοια του αμέτρητου, του άπιαστου, ίσως και του ανεξήγητου.
Ο Ρώσος μαθηματικός, η Θεωρία Συνόλων και οι πρωτοποριακές ιδέες του
Παρόλο που η έννοια του υπήρχε από αρχαιότατα χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθηματικών επέλεγε να μην ασχοληθεί αναλυτικά με την εξήγηση του απείρου. Λιγό μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, ένας παράτολμος Ρώσος αποφάσισε να εστιάσει τις έρευνες του γύρω από την σημασία του απείρου, προσπαθώντας να του δώσει έναν πιο δομημένο ορισμό.
Κάποια χρόνια μετά, οι προσπάθειες του Γκέοργκ Κάντορ στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία. Το άπειρο δεν αποτελούσε πλέον τον «δαίμονα» των μαθηματικών, είχε όμως καταφέρει να εισβάλει τόσο βαθιά στην σκέψη του, ώστε ο Ρώσος μαθηματικός να χάσει... την λογική του.
Στην προσπάθεια του να διασαφηνίσει την έννοια του απείρου, ο Κάντορ δημιούργησε έναν ολοκαίνουργιο κλάδο των μαθηματικών, την Θεωρία Συνόλων. Η έννοια του συνόλου υπήρχε από παλαιότερα στα μαθηματικά, όμως το περιεχόμενο ενός συνόλου δεν θα μπορούσε παρά να είναι πεπερασμένο σε πλήθος. Ο Ρώσος μαθηματικός δημιούργησε σύνολα που περιείχαν άπειρα στοιχεία και εργάστηκε πολλά χρόνια ώστε να ολοκληρώσει την θεωρία του.
Η μεγάλη ανακάλυψη του Κάντορ – Οι δύο όψεις του... απείρου
Σε ένα από τα τελευταία κομμάτια της εργασίας του ο Κάντορ επιχείρησε να διαμελίσει την έννοια του απείρου, μετρώντας τα στοιχεία του. Χρησιμοποιώντας την θεωρία συνόλων, κατέληξε πως υπάρχουν διαφορετικές όψεις της ίδιας έννοιας. Αν για παράδειγμα πάρουμε στη σειρά όλους τους φυσικούς αριθμούς (1,2,3,4,...) τότε προφανώς θα φτάσουμε ως το άπειρο. Αν προσπαθήσουμε να μετρήσουμε τα σημεία μιας ευθείας, πάλι θα φτάσουμε στο άπειρο, όμως με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Στο σύνολο των φυσικών αριθμών υπάρχει μια συγκεκριμένη και σαφής πορεία προς το άπειρο. Κάθε αριθμός απέχει απόσταση ίση με «1» από τον προηγούμενο του, ενώ μπορεί να αντιστοιχίσουμε κάθε στοιχείο του συνόλου με έναν πεπερασμένο αριθμό. Από την άλλη, δεν υπάρχει καμία τεχνική για να μετρήσουμε τα σημεία μιας ευθείας. Μάλιστα, αποδεικνύεται πως ανάμεσα σε οποιαδήποτε δύο σημεία της υπάρχει και άλλο στοιχείο. Η έννοια του απείρου είναι πολύ πιο ισχυρή πάνω στην ευθεία, ή αντίστοιχα πάνω στο σύνολο των πραγματικών αριθμών.
Η «πάλη» του Κάντορ με το άπειρο - Ο πρώτος σαφής χαρακτηρισμός του
Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να φτάσει κανείς στο άπειρο. Αυτό που διαφέρει σε κάθε περίπτωση είναι, κατά κάποιο τρόπο, η «ταχύτητα» με την οποία μπορεί να το προσεγγίσει. Ο Κάντορ απέδειξε πως υπάρχουν άπειρα σύνολα τα οποία είναι απείρως μεγαλύτερα από... μικρότερα άπειρα σύνολα. Διαίρεσε την έννοια του απείρου σε δύο ξεχωριστές υποκατηγορίες. Αν ένα σύνολο περιέχει άπειρα στοιχεία μπορεί να είναι είτε αριθμήσιμο είτε υπεραριθμήσιμο.
Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο υποκατηγοριών είναι πολύ αυστηρά ορισμένη. Αν τα στοιχεία ενός συνόλου μπορούν να «μετρηθούν» μέσω κάποιας αντιστοιχίας τότε το σύνολο είναι αριθμήσιμο. Για παράδειγμα, η πορεία των φυσικών αριθμών προς το άπειρο αντιστοιχεί στον ίδιο τους τον εαυτό.
Κάθε στοιχείο αποτελεί και έναν φυσικό αριθμό, έχει δηλαδή μια συγκεκριμένη «ταυτότητα» που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Αντιθέτως, στην περίπτωση της ευθείας δεν υπάρχει κατάλληλη αντιστοιχία που να καλύπτει όλο το σύνολο. Αφού λοιπόν το σύνολο δεν μπορεί να μετρηθεί, τότε χαρακτηρίζεται ως υπεραριθμήσιμο.
Οι επιρροές του μαθηματικού από την φιλοσοφία – Η κατάληξη του παράτολμου επιστήμονα
Ο Κάντορ κατάφερε να κινηθεί πρώτος σε μαθηματικά... μονοπάτια που δεν είχαν ανακαλυφθεί. Χρησιμοποίησε έννοιες που θεωρούνταν «απαγορευμένες» στην τότε μαθηματική κοινότητα, προκαλώντας μάλιστα αρκετές αντιδράσεις. Τα ερεθίσματα που τον οδήγησαν στις απίθανες ανακαλύψεις του, προέρχονταν από τον χώρο της φιλοσοφίας. Η έννοια του απείρου, όταν αναφερόταν στα λόγια κάποιου φιλόσοφου, ακουγόταν πολύ πιο φιλική στα αυτιά του Ρώσου μαθηματικού.
Τα θεωρητικά λόγια που άκουγε και διάβαζε σε βιβλία γύρω από την έννοια του απείρου, του έδωσαν το έναυσμα για την αρχή των ερευνών του. Ωστόσο η αφοσίωση του πάνω σε ένα τόσο λεπτό ζήτημα τον οδήγησε, ευτυχώς μετά από τις ανακαλύψεις του, στο ψυχιατρείο. Ο Ρώσος μαθηματικός άρχισε να χάνει την λογική του, έπεσε σε πολύ βαθιά κατάθλιψη και έχασε κάθε επαφή με τον έξω κόσμο όταν εισήχθη σε νοσοκομείο, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Η περίπτωση του πασίγνωστου Ρώσου μαθηματικού έρχεται να αποδείξει για άλλη μια φορά πως τα μαθηματικά δεν είναι... απολύτως ασφαλής ενασχόληση. Ο μυστηριώδης κόσμος των μαθηματικών μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα για όποιον επιλέξει να εισχωρήσει βαθειά μέσα του. Αυτό που μένει να δούμε, είναι πότε θα βρεθεί ο επόμενος... τολμηρός που θα προσπαθήσει να δώσει στο άπειρο έναν επιπλέον χαρακτηρισμό.

πηγη