Περισσότεροι από 750 Ασσύριοι χριστιανοί του βορείου Ιράκ ολοκλήρωσαν...
τη στρατιωτική τους εκπαίδευση και εντάχθηκαν στις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά. Οι Ασσύριοι και οι Κούρδοι είναι οι δύο αρχαίοι λαοί της Μέσης Ανατολής και της Μεσοποταμίας.
Κάποτε οι Ασσύριοι κατοικούσαν σε όλο το Ιράκ και στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας, έχοντας δημιουργήσει μια από τις πρώτες αυτοκρατορίες της Μέσης Ανατολής. Αρχαία πρωτεύουσα των Ασσυρίων ήταν η Νινευή, δηλαδή η σημερινή πόλη της Μοσούλης.
Μετά την αραβική κατάκτηση όσοι Ασσύριοι εξισλαμίστηκαν μέσα σε μερικές γενιές εξαραβίστηκαν κιόλας. Μόνο οι Ασσύριοι που παρέμειναν χριστιανοί διατήρησαν την εθνική τους ταυτότητα και συνείδηση. Γνώρισαν φριχτές σφαγές από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του 20ου αιώνα. Κυνηγήθηκαν και σφαγιάστηκαν μαζί με τους Έλληνες και τους Αρμένιους.
Από εκεί που αποτελούσαν το 25% του πληθυσμού της Μεσοποταμίας στις αρχές του 20ου αιώνα, σήμερα μετά βίας, μονοφυσίτες και καθολικοί, αθροίζουν 2.000.000 ανθρώπων στο Ιράκ των 36.000.000.
Βεβαίως αυτό οφείλεται και στο γεγονός της πληθυσμιακής έκρηξης μεταξύ του μουσουλμανικού στοιχείου του Ιράκ τα τελευταία 15 χρόνια.
Τη δεκαετία του 1980, για παράδειγμα, το Ιράκ είχε πληθυσμό τον μισό, σχεδόν 15.000.000.
Οι μουσουλμάνοι στο Ιράκ υποκινούμενοι από τους ιμάμηδες γεννάνε συνεχώς παιδιά, θεωρώντας ότι μέσα από την πληθυσμιακή έκρηξη οι Άραβες θα γίνουν ισχυροί.
Το ίδιο συνέβη και στη Συρία, η οποία στα μέσα της δεκαετίας του 1980 είχε πληθυσμό 10.000.000 ανθρώπων (όσο περίπου και η Ελλάδα) και σήμερα έχει φτάσει, παρά τον πόλεμο, στα 26.000.000.
Οι Ασσύριοι στην πλειονότητά τους έχουν μεταναστεύσει στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αυστραλία, αφού στην κοιτίδα τους, στη Μεσοποταμία, οι Άραβες τους κυνηγούν και τους σφάζουν.
Η εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή είναι μια ακόμα επανάληψη του διαχρονικού δράματος του αρχαίου Ασσυριακού έθνους.
Αποδεκατισμένοι από τις απανωτές σφαγές και διωγμούς οι Ασσύριοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν την αυτοδιάθεσή τους, ούτε να αντισταθούν μόνοι τους στους τζιχαντιστές. Για αυτό και τα βρήκαν με τους Κούρδους.
Ενώ στο παρελθόν Ασσύριοι και Κούρδοι δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους, σήμερα η ιστορική ανάγκη τους έχει κάνει συμμάχους και πιθανώς συνιδρυτές του ίδιου μελλοντικού κράτους, αφού οι Ασσύριοι δείχνουν να προτιμούν να ζουν με τους Κούρδους παρά με τους Άραβες.
Τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ οι Ασσυριακές πολιτοφυλακές μάχονται μαζί με τους Κούρδους.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας των δύο αυτών αρχαίων λαών, 750 Ασσύριοι νεοσύλλεκτοι ολοκλήρωσαν τη στρατιωτική τους εκπαίδευση στο βόρειο Ιράκ και εντάχθηκαν στις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά.
Στην τελετή ορκωμοσίας τους, οι Ασσύριοι Πεσμεργκά παρέλασαν με την ασσυριακή σημαία μπροστά από τις κουρδικές Αρχές της περιοχής και τους προκαθήμενους των Εκκλησιών τους. Βεβαίως οι Ασσύριοι Πεσμεργκά κρατάνε και την κουρδική σημαία, με τον Αήττητο Ήλιο, αφού θα πολεμήσουν υπό κουρδικές διαταγές.