Ο άνθρωπος πρέπει να δώσει τη θέση του στον Άνθρωπο !


 Από τις σημερινές κοινωνίες, κατά κανόνα, λείπει το Ήθος και έχει αντικατασταθεί από μια επίπλαστη, ψευδεπίγραφη ηθική. Την ηθική του «απαγορεύειν», του «ελέγχειν», του «αμαρτάνειν», του «τιμωρείν». Την ορθή έννοια του Ήθους προσέγγισαν μόνο οι αρχαίοι Έλληνες με τις τέσσερις έννοιες, που είναι οι Αρετές (Φρόνηση, Σωφροσύνη, Ανδρεία, Δικαιοσύνη), οι Αξίες (Το Κάλος, το Αγαθό, το Ελεύθερο, το Αληθές), οι Αρχές (Η Τιμή, το Σέβας, η Άμιλλα, Συμμετοχή), Τα Ιδανικά (Η Υγεία. Η Ηδονή, ο Πλούτος, οι Τιμές)
Έτσι λοιπόν ο Άνθρωπος οφείλει να αποκτά Ήθος, ώστε να φωτίζει το «εγώ» του, την εσωτερική του συνείδηση. Από όλες τις μορφές Ιδανικών (ατομικών, πολιτικών, εθνικών, κοινωνικών κ.α.) προέχουν τα Ανθρώπινα Ιδανικά, δηλαδή ο σεβασμός και η προστασία της αξίας: Άνθρωπος που σημαίνει σε απλά ελληνικά, η Ανθρωπιά.
 Τέλος τα πανανθρώπινα ιδανικά, είναι αυτά που έχουν σχέση με τα ιδανικά όλης της ανθρωπότητας, όπως ιδανικό πανανθρώπινο είναι η Συνύπαρξη, προς την οποία οφείλει να τείνει την προσπάθειά της, όλη η ανθρωπότητα.


Μιχάλης Μιχαλακόπουλος