Μην εμπιστεύεσαι τις εύκολες αλήθειες.




Γράφει ο Μιχάλης Μιχαλακόπουλος

 Είναι γεγονός ότι δεν υφίσταται καμία ελευθερία χωρίς αμφισβήτηση. Όταν αποδεχόμαστε άκριτα και αψυχολόγητα ιδέες και προκαταλήψεις, είναι ένδειξη κατώτερου πνεύματος.  Η κυριότερη αιτία της διαχρονικής κατάντιας της ελληνικής και όχι μόνο πραγματικότητας, είναι ότι οι πολίτες δεν αντιδρούν σκεπτόμενοι,κι ότι ενστερνίζονται αμάσητα ξένες ιδέες με εντελώς πρόχειρο τρόπο. Είναι αποδεδειγμένο ότι επιζητούν ευκολίες και ανέσεις, θυσιάζοντας αφιλοσόφητα την ελευθερία.
 Πολλές φορές το μίσος και τα κοινωνικά απωθημένα που τα ασπάζονται οι πολλοί, απορρέουν από την ύποπτη πλαστογράφηση της ιστορικής πραγματικότητας. Έτσι λοιπόν καλούνται να διαλέξουν στρατόπεδο για να πολεμήσουν γι’ ιδέες που θεωρούνται «νόμος Θεού». Ζώντας κατ’αυτόν τον τρόπο, ευκολότερα πολεμούν για τις αρχές και τις αξίες τους, παρά ζουν σύμφωνα με αυτές.
 Το πρόβλημα με τις παρωχημένες ιδέες είναι ότι τις δέχεται σχεδόν πάντα η πλειοψηφία, η οποία σύμφωνα με τις ψευδοαρχές τις Δημοκρατίας νομιμοποιείται να τις επιβάλει.  Και ενώ είναι σκανδαλωδώς ρηχές και ανόητες, κάθε γενιά της ανακαλύπτει πάλι ξανά και ξανά. Αυτό το γεγονός εξηγείται με το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι διακατέχονται από ένα ακαταμάχητο αίσθημα να ανήκουν κάπου,σε μια θρησκεία, σε μια ομάδα σε ένα κόμμα, που παλεύει για κάποιες ιδέες και αντιλήψεις, ώστε να μην έχει καμία σημασία αξία και η ποιότητα αυτών των ιδεών. Σε μια φιλοσοφημένη ζωή πρέπει να κρίνουμε σοβαρά και να σταθμίζουμε όλες τις ιδεολογίες,γιατί αυτές τείνουν να μας αποπροσανατολίζουν από την ορθή σκέψη, εφόσον είναι συστήματα από προκατασκευασμένη κι επιλεκτικά κομμένη και ραμμένη σκέψη. Η βέβαιη νωθρότητα που δείχνουν οι άνθρωποι είναι αστραπιαία μεταδοτική, οι τετριμμένες ιδέες επαναλαμβάνονται αδιάκοπα χωρίς περεταίρω λογική επεξεργασία. Συλλογίσου ειλικρινά, πόσες από τις πεποιθήσεις σου, είναι αληθινά δικές σου και πόσες πρόχειρα και άκριτα έχεις υιοθέτηση σαν γενικά οριστικές και αμετάκλητες αλήθειες.
 Τώρα αν είσαι πολιτικός και παίζεις τον ρόλο σου για τις μάζες και δίνεις παράσταση στον όχλο, αυτό είναι«αλλουνού παπά ευαγγέλιο» όπως λέει και ο απλός λαός. Αν όμως δεν είσαι κάτι τέτοιο,κοίταξε μέσα σου, αναλογίσου και αποφάσισε τι πιστεύεις. Σίγουρα, η σε βάθος εξετασμένη ζωή είναι η ζωή με την μεγαλύτερη δυνατή ευτυχία και την μικρότερη δυνατή δυστυχία.Μην γίνεσαι λοιπόν άλλο ένα πρόβατο που ακολουθεί την αγέλη τυφλά προς τον γκρεμό. Ο καλύτερος τρόπος να αντιστέκεσαι είναι να μην γίνεσαι ένα και το αυτό με αυτούς τους αχρείους.  Κανένας "γκουρού πολιτικός", σε όποιο κομματικό μηχανισμό και αν ανήκει, όσο ισχυρός φαίνεται να είναι αυτός, δεν έχει τη παραμικρή δύναμη ν’ αλλάξει την τραγική και άθλια πραγματικότητα που επιφέρουν οι ευσεβείς πόθοι και οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες των πλειοψηφιών.
 Ο σκοπός της ζωής δεν είναι να ακολουθείς παθητικά την οχλοκρατία, αλλά να ζεις σύμφωνα με τον νόμο που πηγάζει από το είναι σου, και λέγεται προσωπική συνείδηση.

πηγη