Πότε γίνεται ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ !



Γράφει ο Μιχάλης Μιχαλακόπουλος

 Επανάσταση γίνεται όταν έχουμε συνειδητοποιήσει να λέμε: Όχι στην καταπίεση, στην αδικία,διότι από τι στιγμή που λέμε όχι απελευθερωνόμαστε συνειδησιακά.
Η επανάσταση που γίνεται από τις λαϊκές μάζες και χωρίς όπλα, τα οποία δολοφονούν, είναι αληθινή Επανάσταση και έχει διάρκεια. Αντίθετα, «επανάσταση»με όπλα και καθαρή βία, που παράγει αντιβία και προκαλεί πιο σκληρή καταπίεση και αδικία. Η επανάσταση είναι έργο ηθικών ανθρώπων και του σωστά ενημερωμένου και καλλιεργημένου λαού. Ο επαναστάτης εκδηλώνει την αλληλεγγύη  του απέναντι στους συνανθρώπους του. Όταν όμως οι άνθρωποι καταπιέζονται και δεν εξεγείρονται σημαίνει πως δεν έχουν όρεξη.Δηλαδή παύουν να αισθάνονται  και να υπάρχουν ως άνθρωποι.   Άρα: Επαναστατώ σημαίνει υπάρχω. Όλοι υπάρχουμε.

 Ο Λαός όταν καταπιέζεται, οφείλει να Επαναστατεί ενάντια στην ασκούμενη κρατική βία, διότι το υπέρτατο Δικαίωμα και καθήκον του λαού είναι η Αντίσταση και νομιμοποιείται να ασκεί βία, μόνο ενάντια στην κρατική βία, διότι, καθώς μας διακηρύσσει και ο Μπ. Μπρέχτ: «Γιατί λένε βίαιο το ορμητικό νερό του ποταμιού και να μην λένε βίαιες τις όχθες, που το περιορίζουν ;»
 Έχουμε χρέος, όταν καταπιεζόμαστε ως λαός, να Επαναστατούμε και να λέμε Όχι εκεί που πρέπει. Χρειάζεται για παράδειγμα, να επαναστατούμε, όταν δεν λειτουργούν καλά οι θεσμοί μας και να τους ανατρέπουμε,θεσπίζοντας στη θέση των παλιών, καινούργιους. Να Επαναστατούμε όταν στον κόσμου υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε. Να λέμε Όχι εκεί που πρέπει να λέμε Όχι και Ναι εκεί που πρέπει να λέμε Ναι. Για να φτάσουμε, όμως, σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο ωρίμανσης και χρέους, θα πρέπει να έχουμε Λαό καλλιεργημένο και σωστά ενημερωμένο. Επανάσταση γίνεται και χωρίς όπλα, όταν έχουμε ένα Λαό που ξέρει τι θέλει και τι ζητάει.
 Ξέρεις πιο είναι το χρέος σου όταν απεργεί ένας κλάδος εργαζομένων ; Ν’ αφήσεις κι εσύ τη δουλειά σου, να πάρεις τα παιδιά σου και όλα τα μέλη της οικογένειάς σου  και να πας στο πεζοδρόμιο για συμπαράσταση. Να βάλεις κι εσύ οδόφραγμα αν χρειαστεί. Αυτή είναι Επανάσταση, διότι, με τη στάση και συμπεριφορά σου αυτή,γίνεσαι αλληλέγγυος στο πρόβλημα των συνανθρώπων σου. Έτσι όταν έρθει στιγμή να απεργήσεις κι εσύ για το πρόβλημα του κλάδου σου, είναι βέβαιο πως θα έχεις την αμοιβαία συμπαράσταση όλων των άλλων, που τους συμπαραστάθηκες, όταν κι αυτοί είχαν το δικό τους πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ανώτερη αντίληψη που καθιστά την Επανάσταση αληθινή Επανάσταση των συνειδήσεων.
 Επομένως η πιο επικίνδυνη επανάσταση για το κατεστημένο είναι η επανάσταση του Λαού που γίνεται χωρίς όπλα, χωρίς βία. Γιατί η βία γεννά βία, που την επιδιώκει το κατεστημένο για να βγει απ’ την κρίση, στην οποία βρίσκεται. Αν, παραδείγματος χάρη, όλοι οι άνθρωποι της γης στέκονταν ακίνητοι, την ίδια ώρα έστω για λίγα λεπτά της ώρας διαμαρτυρόμενοι για τους πολέμους, για την πείνα, για την αδικία και γενικότερα για την απανθρωπιά, αυτό είναι σωστή Επανάσταση με πιο θετικά αποτελέσματα από το να καταπνίγεις στο αίμα ολόκληρη πόλη, συγκρουόμενος με δυνάμεις καταστολείς για τον ίδιο λόγο. Να προτιμάς μια καθιστική διαμαρτυρία,χωρίς χρήση βίας. Να κάνεις πορείες διαμαρτυρίας στους δρόμους, κρατώντας στο χέρι ένα τριαντάφυλλο ή ένα αναμμένο κεράκι.  Να πηγαίνεις στις πλατείες και να τραγουδάς επαναστατικά τραγούδια για τον Άνθρωπο, για την Ειρήνη. Να στήνεις στις πλατείες εικονικές δίκες και να καταδικάζεις σε θάνατο τους βιαστές και δολοφόνους των λαών.Το μήνυμα του αληθινού Ανθρωπιστή Επαναστάτη είναι:  Όχι στη βία. Όχι στους πολέμους. Κατάργηση των όπλων που δολοφονούν τους ανθρώπους. Όχι στην πείνα και στην παγκόσμια φτώχεια. Ναι στην παγκόσμια ειρήνη. Ναι στον Άνθρωπο.
 Αληθινή Επανάσταση σημαίνει ν’ ανάβεις φωτιές μέσα στις συνειδήσεις των ανθρώπων, τους οποίους να ξεσηκώνεις για να καις τα γενικά επιτελεία του κατεστημένου κι όχι να σκοτώνεις άλλους συνανθρώπους σου στους δρόμους. Πραγματικός Επαναστάτης είναι εκείνος που ξεσηκώνει το λαό για να πετύχει την απελευθέρωσή του απ’ την καταπίεση, την σκλαβιά ή τη φτώχεια και δεν στοχεύει, κάνοντας την «επανάσταση», να καταλάβει την εξουσία και να παραμείνει στην εξουσία, γινόμενος ένα έμβολο της εξουσίας ή ένας Τύραννος στη θέση του Τυράννου. 

πηγη